«Υποφέρουν» από τα χαμηλά επιτόκια οι αποταμιευτές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, σύμφωνα με τον Ντράγκι
Μπορεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που, εδώ και δύο μήνες εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να στοχεύει στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όμως, για τους αποταμιευτές φέρνει μάλλον κακά νέα. Σημαντικές προσωπικότητες της Wall Street, όπως ο επικεφαλής της BlackRock Laurence Fink όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχουν επισημάνει τα μειονεκτήματα της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Πριν από δύο μήνες, η ΕΚΤ έγινε η τελευταία από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που ξεκίνησε το δικό της πρόγραμμα QE, ακολουθώντας τα ανάλογα βήματα της Federal Reserve των ΗΠΑ, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
«Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστικές εταιρίες, σίγουρα υποφέρουν από τα χαμηλά επιτόκια», παραδέχθηκε ο Draghi μιλώντας στο CNBC, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα είχε πλήξει τους αποταμιευτές ακόμα και εάν είχε ακολουθήσει άλλες πολιτικές.
«Η νομισματική πολιτική μας έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την εντολή μας, που είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την οικονομία, αλλά και για τους καταναλωτές και αποταμιευτές. Εάν είχαμε εφαρμόσει μια διαφορετική νομισματική πολιτική, τελικά και αυτή θα προκαλούσε ζημιές στους αποταμιευτές», παραδέχθηκε ο Draghi.
Τα βασικά επιτόκια στην Ευρωζώνη, τη Βρετανία αλλά και τις ΗΠΑ διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Με βάση αυτά, καθορίζονται τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια αλλά και καταθετικούς λογαριασμούς. Επομένως, τα χαμηλά επιτόκια είναι μεν καλό νέο για τους δανειολήπτες, αλλά την ίδια στιγμή σημαίνουν ότι οι καταθέτες κερδίζουν εξαιρετικά χαμηλούς τόκους για τα χρήματά τους. Το σχόλιο του Draghi έρχεται αφότου ο Fink, ιδρυτής και CEO της BlackRock προειδοποίησε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν κατανοούν το τεράστιο πλήγμα που επιφέρουν στις ασφαλιστικές εταιρείες, με τα χαμηλά τους επιτόκια. Και πρόσθεσε ότι οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές στην Ευρωζώνη αποτρέπουν τις ασφαλιστικές εταιρείες της BlackRock να επενδύσουν εκ νέου στην Ελβετία και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον David Owen, επικεφαλής οικονομολόγο της Jefferies International για την Ευρώπη, τα χαμηλά επιτόκια είναι μέρος της πολιτικής της ΕΚΤ να δημιουργήσει μία «κουλτούρα ρίσκου», στο πλαίσιο της οποίας οι επενδυτές θα επιλέγουν πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, που ωστόσο θα δίνουν, ενδεχομένως, υψηλότερες αποδόσεις.
Όμως, τα συνταξιοδοτικά ταμεία υπόκεινται σε ρυθμιστικούς περιορισμούς, κάτι που σημαίνει ότι αρκετές φορές, δεν μπορούν να επωφεληθούν από το ράλι κάποιων επενδύσεων. «Οι επενδυτές που είναι ελεύθεροι να τοποθετηθούν σε όλες τις επενδυτικές κατηγορίες και να έχουν μια διεθνή διαφοροποίηση σε πολλά διαφορετικά assets, έχουν ωφεληθεί από μία overweight θέση στις μετοχές. Οι επενδυτές που τοποθετούνται κυρίως στα ομόλογα υποφέρουν και αυτό οφείλεται εν μέρει στις παρενέργειες του QE, που είναι πάντα ορατές και πιστεύω ότι θα συνεχιστούν», σημειώνει ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber.