Εντείνονται οι συζητήσεις για την Ελλάδα μετά το ναυάγιο του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας.
Ωστόσο, αυτή τη φορά οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα σε κάποιο άλλο μέρος, επισημαίνει σε άρθρο του στο Bloomberg o El-Erian, εννοώντας την εβδομαδιαία συνάντηση των ανώτερων στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου θα καθοριστεί το ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα αλλά και οι όροι για την εκταμίευση του.
Όπως επισημαίνει, στην εβδομαδιαία συνάντησή της, στις 29 Απριλίου, η ΕΚΤ θα βρίσκεται κάτω υπό τεράστια πίεση για να κρατήσει την Ελλάδα εν ζωή, αλλά χωρίς να έχει σημειωθεί καθόλου πρόοδος, αυτός ο ισχυρός οικονομικός οργανισμός κινδυνεύει να μετατραπεί από μέρος της λύσης σε μέρος του προβλήματος.
Σύμφωνα λοιπόν με τον El- Erian η ΕΚΤ θα κληθεί να επιλέξει κάποιο από τα εξής τρία βασικά σενάρια, ή κάποια παραλλαγή τους:
1. Προσποίηση και επέκταση
Σε αυτό το σενάριο, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA). Αυτό θα γίνει με το πρόσχημα ότι βοηθάει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, αντί να αναγνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, που είναι πολύ βαθύτερα. Αυτή η προσέγγιση έχει το πλεονέκτημα του να διατηρεί τις επιλογές ανοικτές, με την ελπίδα ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της, τελικά θα οδηγηθούν σε μια αποφασιστική πολιτική και οικονομικές λύσεις.
Το μειονέκτημα είναι ότι αυξάνει την έκθεση του οργανισμού σε μία προβληματική κατάσταση που έχει λίγες πιθανότητες να επιλυθεί ομαλά.
2. Περιορισμός ELA
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ΕΚΤ θα είναι ειλικρινής. Θα περιορίσει οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, θίγοντας το εύλογο ζήτημα του καταμερισμού των βαρών και δείχνοντας ότι η οικονομική βοήθεια δεν έχει κανένα νόημα εάν δεν συνοδεύεται από μέτρα για τη βελτίωση της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής φερεγγυότητας.
Σε περίπτωση που οι συνθήκες αυτές δεν πληρούνται, η απόφαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων και καταθέσεων από την Ελλάδα και έτσι θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και να λάβει ακόμη πιο δρακόντεια μέτρα για να αποκτήσει τον έλεγχο της τυχόν αδράνειας στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Όλες αυτές οι εξελίξεις θα αυξήσουν τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
3. Διακοπή της οικονομικής υποστήριξης στο πλαίσιο ενός Σχεδίου Β
Στην περίπτωση αυτή, η άρνηση της ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στην Ελλάδα θα είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που όμως είναι αρκετά επικίνδυνο. Η ΕΚΤ θα επιδιώξει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες οικονομίες (όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία), ανοίγοντας τα παράθυρα χρηματοδότησης προς κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Επίσης, θα εντείνει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, προχωρώντας παράλληλα σε ένα είδος ενδιάμεσων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μιας συμφωνίας η οποία θα αναφέρει την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά εκτός της νομισματικής ένωσης, όπως συμβαίνει με τη Βρετανία.