Μακρινό όνειρο μοιάζει η επίτευξη τελικής συμφωνίας με τους δανειστές παρά το γεγονός ότι οι πιστωτές αναγνωρίζουν βελτίωση του κλίματος.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε με τη νέα διαπραγματευτική ομάδα των Βρυξελλών ελπίζοντας σε ταχύτατη συμφωνία που θα ξεκλειδώσει την απαραίτητη για την χώρα χρηματοδότηση.
Η κυβέρνηση φαίνεται να συναινεί σε ορισμένα ζητήματα: αν χρειαστεί θα κοπούν κάποιες από τις υψηλές επικουρικές συντάξεις, άνω των 300 ευρώ, πως η 13η σύνταξη μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο υποχώρησης και ότι υπάρχουν περιθώρια συζήτησης για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%.
Υποχωρήσεις όμως είναι έτοιμη να κάνει και η άλλη πλευρά. Οι δανειστές βάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, νερό στο κρασί τους στα εξής σημεία: στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, λοκάουτ, απεργίες), στην απαίτηση για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων πέραν των επικουρικών και ίσως ώς έναν βαθμό στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Επίσης, έχει γίνει σχεδόν αποδεκτό ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος πρέπει να κατέβει στο 1,5% του ΑΕΠ.
Οι συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένες ώς το απόγευμα του Σαββάτου (19:30 ώρα Ελλάδος), αλλά δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή.
Οι πληροφορίες για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται και το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη θα συζητηθούν στις 11 Μαΐου.
Πάντως, ο χρόνος πιέζει. Την προσεχή Τετάρτη, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει στην ατζέντα του το πιθανό κούρεμα των ελληνικών τίτλων που αποδέχεται η τράπεζα ως εγγύηση για να δανειοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.
Η απόφαση, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, θα μπορούσε να στερήσει περίπου 8 δισ. ευρώ ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες. Η απόφαση θα εξαρτηθεί προφανώς από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Είναι γνωστό ότι ΕΚΤ και Ευρωζώνη έχουν τις δικές τους εσωτερικές ισορροπίες. Υπάρχουν δυνάμεις, με άξονα τη Γερμανία και ακόλουθους την Ολλανδία και τις Βαλτικές Χώρες, που πιέζουν για αυστηρή αντιμετώπιση της Ελλάδας.
Αλλες, με κέντρο τη Γαλλία, είναι πιο επιεικείς. Ο Μάριο Ντράγκι προς το παρόν ισορροπεί την κατάσταση, διατηρώντας τη χώρα στη ζωή.
Ωστόσο, ένα πειστικό ελληνικό πακέτο μέτρων θα μπορούσε να ξεκλειδώσει το καλό σενάριο: συμφωνία τώρα, σταδιακή εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ με προαπαιτούμενα και παράλληλα συμφωνία σ’ ένα τρίτο πρόγραμμα με επιπλέον πόρους και ρύθμιση χρέους.
Ευρωπαίος αξιωματούχος μάλιστα ανέφερε ότι εξετάζεται σχέδιο ακόμη και για τη μετάθεση της υποχρέωσης της Ελλάδας να πληρώσει τα 7 δισ. ευρώ των ομολόγων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Αυτό θα γίνει μέσω της εξαγοράς τους από τον ESM, o οποίος στη συνέχεια θα μπορούσε να μεταθέσει την πληρωμή τους για αργότερα, στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης του χρέους.
Πάντως, μια συμφωνία για το νέο πρόγραμμα δεν θα είναι απλή καθώς πολλά Κοινοβούλια, με πρώτο το γερμανικό, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για νέες πιστώσεις στην Ελλάδα.