Το Grexit θα έριχνε την ΕΕ σε χάος και θα έθετε «ολόκληρη τη συνοχή της δυτικής συμμαχίας υπό αμφισβήτηση», υποστηρίζει στον Telegraph ο Χανγκ Τραν.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Institute of International Finance (IFF) και από τους πρωτεργάτες της αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας το 2012, υποστηρίζει ότι «αν και οι τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα, η οποία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και οι επενδυτές είναι πολύ «αδιάφοροι» για τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις και να ενισχύσει την πόλωση μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας της ευρωζώνης».
Ο Χ. Τραν, ο οποίος βοήθησε στην εκπροσώπηση των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στη διάρκεια του haircut το 2012, δήλωσε πως παραμένει αισιόδοξος ότι «υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό» και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει μια «συμφωνία της τελευταίας στιγμής» και θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι εάν η χώρα βγει από το ευρώ, οι συνέπειες θα είναι περίπλοκες και δεν έγιναν «πλήρως κατανοητές».
«Βραχυπρόθεσμα, πιθανώς η οικονομική μετάδοση στο spread του κόστους δανεισμού στις περιφερειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα είναι πιο περιορισμένη αυτή τη φορά σε σχέση με το 2010 ή το 2012.
Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από πολιτικές προεκτάσεις αναφορικά με τις προσδοκίες της αγοράς εάν το ευρώ αποδειχθεί ότι είναι αναστρέψιμο. Το φυσικό ερώτημα είναι, ποιος θα είναι ο επόμενος;».
«Εάν μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δυσκολέψει σημαντικά τη σχέση της με την ΕΕ και την Δύση, θα προκύψουν ερωτήματα για την ευθυγράμμιση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και ολόκληρη η συνοχή της δυτικής συμμαχίας θα τεθεί υπό αμφισβήτηση», δήλωσε.