Αγώνας δρόμου για να ξεμπλοκάρουν τα έντοκα – Σαπέν και Μοσκοβισί βλέπει ο Βαρουφάκης – Σε αμηχανία τα Brussels Groups
Μετά το «ναυάγιο» για επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, η κυβέρνηση αναδιπλώνεται σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια λύση – πακέτο, με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, επικαλούμενη ότι, σε περίπτωση παράτασης της οικονομικής «ασφυξίας», θα προτιμήσει σαφώς να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι τους δανειστές της.
Με έναν έξυπνο ελιγμό, εξάλλου, θέτει τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απέναντι από το ΔΝΤ, με το δίλημμα του ποιος θα μείνει ικανοποιημένος και ποιος όχι, καθώς, στην καλύτερη περίπτωση, χρήματα και για τους δύο δεν υπάρχουν.
Οι κινήσεις αυτές κρίνονται άκρως αναγκαίες, ιδίως μετά το χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ [βλ. σχετικά: Η συνομιλία Τσίπρα – Λαγκάρντ και οι απειλές του ΔΝΤ], μετά τις διαρροές για εμπλοκή στο ζήτημα των Εργασιακών και του Ασφαλιστικού, αλλά και το δημοσίευμα των Financial Times, όπου ο υπέυθυνος του Ταμείου για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν δηλώνει πως το Ταμείο δεν θα προχωρήσει σε εκταμίευση του μεριδίου του προς την Ελλάδα (από την δόση των 7,2 δισ. ευρώ), εάν πρωτίστως ο Ευρωπαίοι εταίροι – δανειστές δεν πραγματοποιήσουν κούρεμα ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Η «μάχη» της Φρανκφούρτης
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καταφθάνουν σήμερα στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να συναντηθούν, στις 17:30, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε μια προσπάθεια να καμφθεί η αντίσταση της κεντρικής τράπεζας στην αύξηση των προς διάθεση ελληνικών ομολόγων [βλ. σχετικά: Αναζητώντας ανάσα ρευστότητας].
Με δυο λόγια, οι δύο άνδρες θα προσπαθήσουν όχι μόνον να κρατήσουν ανοικτή την γραμμή χρηματοδότησης από τον ELA, αλλά και να πείσουν για την αύξηση του ορίου δανεισμού από έντοκα κατά 2-3 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ., που έχουν φτάσει σήμερα, σε περίπου 17-18 τουλάχιστον). Θα εξηγήσουν μάλιστα στον κ. Ντράγκι ότι, αν παραμείνει το μπλοκάρισμα της ελληνικής χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα είναι αναγκασμένη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι τους δανειστές της.
Όπως έχει τονιστεί κατ΄επανάληψη, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει τα 750 εκατ. που απομένουν προς το ΔΝΤ (στις 12/5). Η επόμενη μεγάλη πληρωμή σε δανειστές (πέραν πληρωμών για «μικροποσά» της τάξεως των 300-600 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο προς το ΔΝΤ), είναι στις 20 Ιουλίου, με 3,5 δισ. προς την ΕΚΤ, και ακόμη 3,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, επίσης προς την ΕΚΤ.
Η ελληνική πλευρά διεκδικεί να της δοθεί άμεσα, χωρίς αξιολόγηση, το 1,9 δισ. ευρώ από κέρδη της ΕΚΤ για ελληνικά ομόλογα που κατέχει και δεν κουρεύτηκαν με το PSI το 2012. Ταυτόχρονα, κάνει χρήση όσων το ΔΝΤ έχει εκφράσει περί κουρέματος του ελληνικού χρέους (προς τους Ευρωπαίους εταίρους). Ωστόσο, το καταστατικό της ΕΚΤ (αλλά και του ΔΝΤ) δεν επιτρέπει «κούρεμα» ομολόγων χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα.
Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να δανείζεται συνεχώς χρήματα για να αποπληρώνει τα χρέη της, την στιγμή που ο Πολ Τόμσεν διαμηνύει ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεχίσει τον δανεισμό προς την χώρα μας αν πρώτα δεν «κουρευτεί» το χρέος της.
Παράλληλα, έκδηλη είναι η ανησυχία της Φρανκφούρτης για το ενδεχόμενο, όταν η Ελλάδα βρεθεί εκτός άμεσων οικονομικών και ταμειακών πιέσεων, να συνεχίσει τις πιέσεις της προς την ΕΚΤ, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Ιουνίου, με σκοπό να μην κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές» του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών.
Σε Παρίσι και Βρυξέλλες ο Βαρουφάκης
Από την μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντάται, σήμερα στις 9 το πρωί, στο Παρίσι, τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, και αργότερα (14:30), στις Βρυξέλλες, τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, προκειμένου να «λειάνει» το έδαφος πριν το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρα.