«Πυρ ομαδόν» κατά των τραπεζών εξαπέλυσαν σήμερα οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ζητώντας να υπάρξει αυστηρό δεσμευτικό πλαίσιο ώστε κάθε ευρώ διευκόλυνσης που παρέχεται στο τραπεζικό σύστημα να αποδίδεται για χρηματοδότηση αποκλειστικά στην πραγματική οικονομία με εύλογα επιτόκια.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκταμιεύσεις δανείων το τελευταίο διάστημα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι περιορισμένες και οι απορρίψεις των αιτήσεων δανειοδότησης φτάνουν στο 80%. Με αφορμή λοιπόν τη νέα ενίσχυση των τραπεζών οι πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου με σημερινές τους δηλώσεις σημειώνουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τους ασφυκτικούς όρους δανεισμού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τις τράπεζες και για τη τόνωση της ρευστότητας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη ρευστότητα στην αγορά, δήλωσε: “Το τραπεζικό μας σύστημα φέρει αυξημένες ευθύνες για τη σημερινή κρίση της οικονομίας μας. Με την πιστωτική πολιτική που ακολούθησαν οι τράπεζες την εποχή της ταχείας ανάπτυξης, συνέβαλαν ουσιαστικά στη σημερινή υπερχρέωση των νοικοκυριών, καθώς και στη στρεβλή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, υποβαθμίζοντας τη σκοπιμότητα της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων τους, αλλά και την αναγκαιότητα ενδυνάμωσής τους μέσω συγχωνεύσεων, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, αυτή τη στιγμή έχουν μεταβληθεί σε αποκλειστικούς φορείς κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων σε βάρος της χρηματοδότησης επενδύσεων και της ανάπτυξης γενικότερα.Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται στη μέγγενη εδώ και πολλούς μήνες, με τον τραπεζικό δανεισμό να γίνεται διαρκώς δυσκολότερος και ακριβότερος. Τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης, δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα”.
Ο ίδιος πρόσθεσε: “Αυτή τη στιγμή απαιτείται οι εγγυήσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες από το κράτος να μετουσιωθούν άμεσα σε χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις με αποκλειστικό γνώμονα τη ρευστότητα στην αγορά και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Το κράτος οφείλει να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε τα δισεκατομμύρια ευρώ του πακέτου ρευστότητας των τραπεζών να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Γιατί αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παραμονή στη ζωή χιλιάδων επιχειρήσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση του εισοδήματος χιλιάδων οικογενειών”.
ΕΣΕΕ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης σημειώνει στη δήλωσή του ότι: “Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία. Από την κατανομή του πακέτου εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 30 δις ευρώ, τουλάχιστον το 20%, δηλαδή 6 δισ ευρώ, πρέπει να πέσουν άμεσα στην αγορά”.
Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι το ελληνικό εμπόριο χρωστάει στις τράπεζες περίπου 27 δισ ευρώ με το μικρότερο ποσοστό ασυνέπειας αποπληρωμής που κυμαίνεται στο 5%, όταν ο μέσος όρος των επισφαλειών είναι σήμερα 12% ενώ οι εκταμιεύσεις δανείων το τελευταίο διάστημα στις ΜμΕπιχειρήσεις είναι περιορισμένες και οι απορρίψεις των αιτήσεων δανειοδότησης αγγίζουν το 80%.
”Το ελληνικό εμπόριο θέλει τις ελληνικές τράπεζες να σταθούν δίπλα του και όχι απέναντί του” τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
ΓΣΕΒΕΕ
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Δ. Ασημακόπουλος αναφέρει στη δήλωσή του ότι: ”οι τράπεζες είναι κράτος εν κράτει στην Ελλάδα και επιβάλουν τις θέσεις τους στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα συνεπικουρούμενες και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Έχουν χρηματοδοτηθεί με δεκάδες δισ ευρώ, τα τελευταία 2 χρόνια, από τον Έλληνα φορολογούμενο για να μπορέσουν να υπάρχουν ως επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή ψαλιδίζονται μισθοί, συντάξεις και καταρρέουν από έλλειψη ρευστότητας μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις”.
Η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει αυστηρό δεσμευτικό πλαίσιο ώστε κάθε ευρώ διευκόλυνσης που τους παρέχεται να αποδίδεται για χρηματοδότηση αποκλειστικά στην πραγματική οικονομία με εύλογα επιτόκια.
”Διαφορετικά” σημειώνει ”τότε είναι που θα βουλιάξουμε όλοι μαζί: τράπεζες, επιχειρήσεις και κράτος. Θα ενταφιαστεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική” και προσθέτει ότι την ευθύνη των εξελίξεων σε αυτό τον τομέα φέρουν ακέραια τα υπουργεία Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητος.
Επιμελητήριο Ηρακλείου
Τα προβλήματα των μικρομεσαίων τοπικών επιχειρήσεων σε σχέση με την οικονομική κρίση συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Όπως επισημάνθηκε, εκτός από τα γενικότερα και χρόνια προβλήματα της περιφέρειας Κρήτης, δηλαδή την εξάρτηση της οικονομίας από τον τριτογενή τομέα, τις έντονες οικιστικές πιέσεις, το υψηλό κόστος μεταφορών, τα τεράστια ελλείμματα υποδομών κλπ, υπάρχουν και άλλα, εξίσου σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις, τα οποία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τις ωθούν πλέον στον αφανισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η φορολογική πολιτική που ”πέραν του ότι στερείται οποιασδήποτε σταθερότητας έχει φθάσει σε σημείο εξόντωσης των επιχειρήσεων και αποτελεί αντικίνητρο για την ανάπτυξη” αλλά και το τραπεζικό σύστημα ”που αδυνατεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις επιχειρήσεις”.
Όπως επισημάνθηκε, ”οι τράπεζες δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την κερδοφορία τους (όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία) και αρνούνται πεισματικά να διοχετεύσουν μέρος των κεφαλαίων τους στη στενάζουσα αγορά. Κι ενώ έχουν λάβει πάνω από εκατό δισ. ευρώ, η συνεισφορά τους στην πραγματική οικονομία δεν είναι καθόλου είναι ανάλογη”.
Εκτιμάται δε ότι πρέπει να πιεστούν οι τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά και να διασφαλιστεί ότι οι ενέργειες στήριξης του τραπεζικού συστήματος θα συμβαδίσουν με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, που είναι η ρευστότητα, η στήριξη των επιχειρήσεων και η προστασία των θέσεων εργασίας.