“Τρία σενάρια για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών”

Η επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών αποτελεί το βασικό σενάριο για τους αναλυτές της Credit Suisse, χωρίς, όμως, να αποκλείονται δύο ακόμη: ακόμη πιο παρατεταμένες διαπραγματεύσεις αλλά τελικά ύπαρξη συμβιβασμού και αδιέξοδος στις διαπραγματεύσεις, με πιθανό Grexit.

 

- Διαφήμιση -

Οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου εξετάζουν το πως μπορούν να συμπεριφερθούν τόσο οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών βάσει των τριών παραπάνω σεναρίων όσο και το τι θα συμβεί στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

 

΄

Επίσης υπογραμμίζουν ότι ο βασικός παράγοντας που «κινεί» τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς το κατά πόσο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τις στηρίζει κεφαλαιακά, οι εκροές καταθέσεων αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν σε μακροοικονομικό επίπεδο εξαρτώνται άμεσα από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

 

Βασικό σενάριο: Συμβιβασμός

 

Παρά την ύπαρξη συμβιβασμού και επερχόμενης συμφωνίας οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε «εύθραυστη» κατάσταση. Δεν αναμένεται να υπάρξει επιστροφή καταθέσεων και ως εκ τούτου οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εξαρτώνται για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

 

Το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει, εκ νέου, στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα κρατικά ομόλογα. Ταυτόχρονα, όμως, η ύπαρξη υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχίσει να «βαραίνει» στην αξία των τραπεζικών assets τουλάχιστον για την επόμενη 2ετία. Ο κίνδυνος η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα «ανακούφισης» του χρέους των ιδιωτών παραμένει, κάτι που θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τόσο την αξία των τραπεζικών assets όσο και τα κεφάλαιά τους. Ως εκ τούτου οι αναλυτές της Credit Suisse εξακολουθούν να διατηρούν συγκρατημένη στάση έναντι των τραπεζικών μετοχών, ενώ αναμένουν ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση (για παράδειγμα δημιουργία «τοξικής τράπεζας»), αφού, όμως, υπάρξει συμφωνία.

 

Πιθανό σενάριο: Μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα συμβιβασμό

 

Θα συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων, ενώ θα αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει τα κεφάλαια του ELA, κυρίως μέσω «κουρέματος» στην αξία των εγγυήσεων. Αυτό θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες πιο κοντά στη χρεοκοπία και αναμένεται επιβολή, για κάποιο διάστημα, περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Όπως έχει δείξει το παράδειγμα της Κύπρου, η άρση αυτών των περιορισμών θα γίνει με αργό ρυθμό και μόνο εφόσον έχει εγκριθεί ένα πακέτο στήριξης.

 

Σενάριο κινδύνου: Αποτυχία διαπραγματεύσεων, πιθανό Grexit

 

Εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει συμφωνία με τους πιστωτές, οι επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες θα εξαρτηθούν από τους όρους της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους και από το κατά πόσο η Ελλάδα θα φύγει ή όχι από το ευρώ. Αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα διακόψει πλήρως τον ELA, ενώ θεωρείται βέβαιη η επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποπληρώσει κάποιον από τους πιστωτές της – εγχώριους και ξένους – θα υπάρξει αύξηση των μην εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης και με δεδομένη την υψηλή έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα μπορεί να υπάρξουν και τραπεζικές χρεοκοπίες.

 

Εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ θα υπάρξει αναδιάρθρωση των τραπεζών, ανακεφαλαιοποίηση τους και πιθανώς συγχωνεύσεις, οι οποίες, όμως, θα γίνουν υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), ΕΚΤ και Τράπεζας της Ελλάδος. Πιθανώς να υπάρξει συγχώνευση όλων των ελληνικών τραπεζών σε έναν όμιλο, ο οποίος κατόπιν θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και προσωρινά να τεθεί υπό την κηδεμονία των εποπτικών αρχών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ