Εξοχική κατοικία ίσον “ζεστό” χρήμα

Στη χωροθέτηση ζωνών εξοχικής κατοικίας σε όλη την Ελλάδα προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση 35 δισεκατομμυρίων ευρώ από την οικοδόμηση μέσα σε επτά χρόνια.

 

Το σχέδιο υιοθετήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

 

Σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, το οικονομικό επιτελείο στα πλαίσια της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, σχεδιάζει να προσελκύσει αγοραστές από το εξωτερικό.

 

Η κυβέρνηση προτίθεται να χωροθετήσει ζώνες εξοχικής παραθεριστικής κατοικίας σε όλη τη χώρα καλύπτοντας όχι μόνο δημόσιες, αλλά και συνορεύουσες ιδιωτικές εκτάσεις.

 

Έτσι, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κτιστούν περίπου 700.000 κατοικίες για ξένους αγοραστές, οι οποίοι σήμερα εκδηλώνουν ενδιαφέρον αλλά λόγω του ότι τα προσφερόμενα ακίνητα έχουν πρόβλημα νομιμότητας (είναι κτισμένα σε αμφισβητούμενες εκτάσεις κ.α.) τελικά δεν αγοράζουν.

 

Πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων, η κυβέρνηση στοχεύει και στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Έχει υπολογισθεί ότι σε κάθε 100 τ.μ. νόμιμης οικοδόμησης αντιστοιχούν περίπου 30 τ.μ. παράνομης, τα οποία προκαλούν κατά μέσον όρο απώλειες εσόδων 15.000 ευρώ σε φόρους, εισφορές και άλλα τέλη.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το 2007, προτού εκδηλωθεί η κρίση, οικοδομήθηκαν νόμιμα στη χώρα περίπου 20 εκατ. τ.μ. Την ίδια χρονιά η παράνομη δόμηση εκτιμάται σε 6 εκατ. τ.μ., γεγονός που οδηγεί σε απώλειες φόρων και εισφορών ύψους 3 δισ. ευρώ.

 

Ήδη έχουν επιλεγεί περιοχές σε όλη την Ελλάδα κατάλληλες για να εφαρμοστεί το σχέδιο οργανωμένης δόμησης εξοχικών κατοικιών.

 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

 

*Τα Καμένα Βούρλα, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κάμπινγκ του ΕΟΤ,

*Παραλιακές δημόσιες εκτάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής

*Το νησί της Ρόδου

*Η Ηλεία- συγκεκριμένα, περιοχές στου Καϊάφα, στο Κουνουπέλι και στη Ζαχάρω-

*Η παραλιακή ζώνη του Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία,

*Τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, αντίστοιχες στην Ανατολική και Νότια Κρήτη,

*Η Χαλκιδική – περιοχές στο Ποσείδι, στο Παλιούρι, αλλά και στα άλλα δύο πόδια,

*Το Φανάρι της Κομοτηνής

*Η Ηρακλείτσα Καβάλας.

*Χωροθετήσεις χειμερινών κατοικιών, προβλέπονται και για ορεινές ζώνες όπως αυτή του Παρνασσού ή του Καϊμακτσαλάν

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ