Υπάρχουν δεκάδες ώριμα επενδυτικά σχέδια ύψους δισεκατομμυρίων, από Έλληνες και ξένους, που περιμένουν ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον εντός της ευρωζώνης για να υλοποιηθούν, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου.
Σε αυτά όπως είπε, περιλαμβάνονται ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας για αμαξώματα αυτοκινήτων και αεροπλάνων, υδροπονικές μονάδες παραγωγής αγροτικών προϊόντων, η υποθαλάσσια σύνδεση ηλεκτροδότησης των νησιών, η ηλεκτρονικοποίηση διαχείρισης συναλλαγών, κέντρα αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων (Logistics), η ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων και η ανάπτυξη υποδομών για την εξυπηρέτηση νέων μορφών τουρισμού.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ωστόσο, τόνισε πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, όταν η οικονομία στραγγαλίζεται και η ύφεση κάνει ξανά την εμφάνισή της, την ώρα που η Ευρώπη μπαίνει σε έναν αναπτυξιακό κύκλο.
Παράλληλα ωστόσο, ο κ. Φέσσας δήλωσε αισιόδοξος για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το αδιέξοδο, καθώς η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, που της δίνουν το δικαίωμα να διεκδικεί μία συμφωνία με τους εταίρους «με κύρια έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη, χωρίς να χαθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και η κοινωνική συνοχή».
Η συμφωνία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και «όλοι μας θα την στηρίξουμε» δήλωσε ο κ. Φέσσας, τασσόμενος πάντως κατά των έκτακτων φορολογικών εισφορών και ρυθμίσεων – ενώ τόνισε ότι ο ΦΠΑ δεν πρέπει να δημιουργεί αδιέξοδα στην αγορά.
Σημείωσε δε, την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, που θα λαμβάνει υπόψη τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, αλλά και τη διαπραγμάτευση μεταξύ μας, για να προχωρήσουμε «χωρίς ιδεοληψίες».
Η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, και παρουσίασε τις θέσεις του Συνδέσμου για τρία κομβικά πεδία πολιτικής (φορολογικό, αγορά εργασίας, ασφαλιστικό):
-Για την αγορά εργασίας, είπε ότι οι ομαδικές απολύσεις και τα lock-out, δεν πρέπει να είναι αυθαίρετα εργαλεία στα χέρια της εργοδοσίας. «Θέλουμε ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς τη συμμετοχή του κράτους, στα πλαίσια των θέσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO)» ανέφερε, και τάχθηκε υπέρ της συναινετικής και όχι υποχρεωτικής διαιτησίας.
-Για το ασφαλιστικό, πρότεινε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Παρατήρησε δε πως «η συζήτηση περί μηδενικού ελλείμματος των ταμείων, θα μπορούσε να τεθεί σε διαφορετική βάση αν παταχθεί σοβαρά η εισφοροδιαφυγή».
-Για το φορολογικό σύστημα, ανέφερε πως οι φόροι στο εισόδημα δεν πρέπει να συνθλίβουν τους συνεπείς φορολογούμενους, και ο ΦΠΑ δεν πρέπει να οδηγεί καταναλωτές και επιχειρήσεις σε αδιέξοδα. Δήλωσε αντίθετος σε έκτακτες φορολογικές εισφορές και ρυθμίσεις και στην υπερφορολόγηση της μισθωτής εργασίας και της παραγωγής, και τάχθηκε υπέρ της διανομής μέρους των κερδών στους εργαζόμενους. «Το κύριο πρόβλημα, είπε, δεν είναι η αναδιανομή μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αλλά μεταξύ εκείνων που πληρώνουν φόρους και εκείνων που τους αποφεύγουν».
Στο πλαίσιο δε αυτό, ο κ. Φέσσας επικρότησε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιβάλει τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το πλαστικό χρήμα. Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε πως δεν έφερε την κρίση αλλά ούτε και την λύση καθώς «η θεραπεία που δόθηκε για την αντιμετώπιση των βασικών παθογενειών της οικονομίας, όπως τα διπλά ελλείμματα, εφαρμόσθηκε με λάθος τρόπο».
Εντόπισε τη ρίζα του προβλήματος στο ότι «αντιστεκόμαστε συστηματικά στο ξεβόλεμα και την αλλαγή – και τις επιπτώσεις αυτής της αποτυχίας πληρώνουν κυρίως, με τον πιο άδικο και οδυνηρό τρόπο, οι οικονομικά ασθενέστεροι, οι έντιμοι, οι συνεπείς, οι εργατικοί Έλληνες.
Τέλος, έκανε λόγο για «συστηματική ολιγωρία», αναφέροντας ως παράδειγμα έργα όπως το Αττικό Μετρό, την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο, που σχεδιάστηκαν πριν από 40 χρόνια, το Ελληνικό που παραμένει 15 χρόνια αναξιοποίητο, τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που ρημάζουν για μια δεκαετία.