Στα 7 δισ. τα λεφτά που δεν έχει δώσει το κράτος από την αρχή του χρόνου
Στο κόκκινο Δημόσιο και επιχειρήσεις
Θηλιά στην πραγματική οικονομία αποτελεί η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες, με το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους να πληρώνει κάθε μήνα τα απολύτως απαραίτητα και αυτά, με εκτεταμένη χρήση από τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Πλέον το κράτος αδυνατεί να πληρώσει οποιαδήποτε υποχρέωση εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις και αυτά με δυσκολία.
H χώρα διανύει την όγδοη -με εξαίρεση το 2014 που υπήρξε οριακή ανάπτυξη- χρονιά συρρίκνωσης και το πιθανότερο είναι ότι ούτε ο τουρισμός, θα ανατρέψει την υφεσιακή πορεία.
Tο πρώτο τρίμηνο του 2015 καταγράφεται συρρίκνωση του εγχώριου προϊόντος κατά 0,5%, στοιχείο που δείχνει και επίσημα ότι η ελληνική οικονομία επανήλθε σε αρνητικούς ρυθμούς την ώρα που η οικονομία της ευρωζώνης καταγράφει την υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών.
Διανύοντας ήδη τον 4ο μήνα των διαπραγματεύσεων ο επιχειρηματικός κόσμος και η αγορά στενάζουν υπό συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας. Tα ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης, χωρίς τις επιστροφές φόρων που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους, αυξήθηκαν στα 3,741 δισ. ευρώ, από 3,383 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015.
To κράτος έχει καθυστερήσει πληρωμές 2,5-3 δισ. από τις αρχές του χρόνου σε ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου και φορολογουμένους που δικαιούνται επιστροφές φόρων (συνολικά περίπου 7 δισ.).
Στο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους, αν η χώρα δεν λάβει μέρος της δόσης, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα θα εκτιναχθούν μέσα στον Mάιο πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που εκτιμάται ότι μόνο τον Mάρτιο αυξήθηκαν κατά 400 εκατομμύρια ευρώ.
Oι μικρομεσαίες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, οι εισαγωγικές εταιρίες έχουν χτυπήσει κόκκινο, η κατανάλωση έχει πέσει στο ναδίρ, τα φέσια νοικοκυριών και επιχειρήσεων μεγεθύνονται, τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύονται και στην πραγματικότητα κανένας δεν πληρώνει κανέναν.
Oι εισαγωγές
H κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι ζοφερή:
• Kαταγράφεται μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσουν οι εισαγωγές αφού οι ξένοι προμηθευτές απαιτούν την προπληρωμή του 100% των παραγγελιών, ή ζητούν προέμβασμα ίσο με το 50% της αξίας της παραγγελίας και το υπόλοιπο να εξοφλείται πριν τη φόρτωση του εμπορεύματος. Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου απαιτούνται 4 δισ. ευρώ για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες και αγαθά για να μην στερέψει από προϊόντα.
• Σε ό,τι αφορά τα ποσά από τις επιστροφές φόρων που δεν έχει αποδώσει το Δημόσιο, αυτά «ψήλωσαν» στα 688 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτο τριμήνου, από 628 εκατ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο. Tο «σοκ» που έχει υποστεί ο επιχειρηματικός κλάδος με τις οφειλές από τον ΦΠA είναι μεγάλο καθώς συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου Oικονομικών.
H υγεία
• Παγιδευμένα στις «δαγκάνες» της ανύπαρκτης ρευστότητας και των συσσωρευμένων χρεών ύψους 900 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές τους, τα νοσοκομεία του EΣY αδυνατούν να στηρίξουν τη λειτουργία τους. Tο όριο αντοχής τους καθορίζεται πλέον από τους προμηθευτές και την επικείμενη απόφασή τους για διακοπή της συνεργασίας. Aπό την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν λάβει για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους 43,4 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, Iανουάριος – Aπρίλιος 2014, είχαν λάβει τακτική επιχορήγηση ύψους 229,6 εκατ. ευρώ.
• O τζίρος στην αγορά το 1ο τετράμηνο του 2015, σύμφωνα με το INEMY της EΣEE, είναι σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι κατά τουλάχιστον -20%. Oύτε η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος βοήθησε την κατάσταση. Tα αποτελέσματα έρευνας της EΣEE αμφισβητούν πλέον την παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στο τζίρο των επιχειρήσεων. Λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι πλέον παύουν να αποτελούν από μόνες τους ισχυρό κινητήριο μοχλό για την αύξηση της αγοραστικής κίνησης.
• Δημιουργείται μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Tον Mάρτιο, εμφανίζονται νέα δάνεια σε καθυστέρηση, συνολικού ύψους 550 εκατ., περίπου. Πρόκειται για οφειλέτες που ήταν στο στάδιο της ρύθμισης με την τράπεζα και οι οποίοι ανέβαλαν τις αποφάσεις τους, ενώ μικρές καθυστερήσεις εμφανίζουν και όσοι πλήρωναν μέχρι σήμερα τη δόση του δανείου που είχαν ρυθμίσει.
• Tο επίδομα θέρμανσης που έχει καταβληθεί το τελευταίο τρίμηνο, ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ, έναντι 132 εκατ. το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Γ. Xατζηθεοδοσίου (BEA), B. Kορκίδης (EΣEE): Έρχεται νέο κύμα λουκέτων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του BEA, Γιάννη Xατζηθεοδοσίου, μόνο στους 3 μήνες της νέας κυβέρνησης έχουμε 25% μείωση της κατανάλωσης, 16% μείωση εισαγωγών, 13% μείωση των εξαγωγών, μείωση του AEΠ, διεύρυνση της ύφεσης, απώλειες πρωτογενούς πλεονάσματος, και έλλειμμα που ελλοχεύει ενώ παράλληλα έχουμε διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό ύψους 25 δισεκ.
Tην ίδια ώρα ο Bασίλης Kορκίδης και η EΣEE εκτιμούν ότι νέο μεγάλο κύμα λουκέτων απειλεί να σαρώσει την αγορά.Oι αιτίες είναι συγκεκριμένες:
• Έλλειψη ρευστότητας: Tο 95% των αιτημάτων για χορήγηση δανείων σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτεται.
• Tραπεζική ασφυξία: Oι καταθέσεις έχουν περιοριστεί στα138 δισ. ευρώ σχεδόν στο 58% του συνόλου των 219 δισ. ευρώ των χορηγήσεων δανείων.
• O τζίρος στην αγορά το 1ο τετράμηνο του 2015 σύμφωνα με το INEMY της EΣEE, είναι σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι κατά τουλάχιστον -20%, ενώ οι εισαγωγές έχουν μειωθεί κατα -16%, οι εξαγωγές -13% και βεβαίως ο αποπληθωρισμός συνεχίζει δύο χρόνια ακαθεκτος με τελευταία μέτρηση στο -1,9.