«Χειρουργική επέμβαση στο Ασφαλιστικό, όχι όμως με τη λογική του χασάπη»
Ζήτημα εβδομάδας θεωρεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαροφάκης την συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της, όπως δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αργά το βράδυ της Δευτέρας, τονίζοντας ότι ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα της κυβέρνησης η ρήξη με τους εταίρους, καθώς η εντολή του ελληνικού λαού ήταν και παραμένει η διαπραγμάτευση και η έντιμη συμφωνία.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι σε μία διαπραγμάτευση ο μόνος τρόπος για μία βιώσιμη συμφωνία είναι να διανοηθεί κανείς τη ρήξη.
Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλο νόμισμα στο «ραντάρ» της κυβέρνησης, αλλά λύση δεν είναι ούτε και η υπογραφή σε μια μη βιώσιμη συμφωνία. Χαρακτήρισε δε ως «ευφημισμούς» τα περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας το 2012, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για πιστωτικό γεγονός και ότι είχαμε χρεοκοπία δύο φορές μέσα σε εκείνη τη χρονιά.
«Έπρεπε να είχαμε έρθει σε συμφωνία από τα μέσα Μαρτίου», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο η άλλη πλευρά να καταθέσει τις δικές της προτάσεις. Κρίνοντας από τη στάση της άλλης πλευράς, εκτίμησε ότι ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» για συμφωνία, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη για ρήξη.
Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε ότι η λογική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι διαφορετική από της προηγούμενης κυβέρνησης. «Στόχος δεν ήταν να πάρουμε την επόμενη δόση, ήταν να σταματήσουμε τη σκοτοδίνη», επεσήμανε, και πρόσθεσε ότι η όποια συμφωνία πρέπει να σταματάει την κρίση ύφεσης χρέους και να αντιμετωπίζει τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας παράλληλα τον λαό να «αγκαλιάσει» τις μεταρρυθμίσεις.
Οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ
Αναφερόμενος στον ΦΠΑ, τόνισε ότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάξει τίποτα.
Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε ως «ανόητο» τον ΦΠΑ ύψους 23%, με την κυβέρνηση να προτείνει στους δανειστές οι συντελεστές ΦΠΑ να είναι 6,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και 15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι όσοι επιλέγουν στις αγορές τους τα μετρητά και όχι τη χρήση πλαστικού χρήματος θα πληρώνουν ΦΠΑ 3% παραπάνω.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.
«Το να κόψουμε συντάξεις δεν είναι μεταρρύθμιση»
Ως «αγκάθια» για την επίτευξη συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά και τα Δημοσιονομικά. «Το να κόψουμε συντάξεις δεν είναι μεταρρύθμιση», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, και τόνισε ότι είναι σημαντικό να μπει μια τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά και ότι χρειάζεται να υπάρξει ανάπτυξη, για να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολούμενων.
Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των ταμείων και να ελέγχεται η διαφυγή των εισφορών, είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως πρόταση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η συγκρότηση μιας αναπτυξιακής τράπεζας, από την οποία και θα τροφοδοτείται το ασφαλιστικό σύστημα.
Το ελληνικό Δημόσιο είναι πλεονασματικό, υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας άθλο το γεγονός πως έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα όλες οι υποχρεώσεις της χώρας.
«Την 12η Μαΐου δεν ήταν σίγουρο αν θα μπορούμε να πληρώσουμε και το ΔΝΤ και τους μισθούς και τις συντάξεις. Θα πληρώναμε μισθούς και συντάξεις, είναι ιερές μεταβλητές», αποκάλυψε και συμπλήρωσε πως θα καταβληθούν κανονικά και τον επόμενο μήνα.
«Οι εταίροι μας δεν είναι διατεθειμένοι να επαναλάβουν το πείραμα της Κύπρου», σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι στο ασφαλιστικό πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση, όχι όμως με τη λογική του χασάπη, όπως είπε.
«Θέλουμε να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή με τη χρήση πλαστικού χρήματος», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
«Εάν έχουμε δίλημμα μεταξύ του να πληρώσουμε έναν δανειστή που αρνείται να συνάψει μία έντιμη συμφωνία μαζί μας και του να καταβάλλουμε τις συντάξεις, θα πληρώσουμε τις συντάξεις. Θέλουμε, ωστόσο να μπορούμε να πληρώσουμε και τους δύο», επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης.
Παράλληλα, μιλώντας για τα εργασιακά, αναφέρθηκε στην αδήλωτη μαύρη εργασία και χαρακτήρισε «απαράδεκτη εμμονή» τις μαζικές απολύσεις, τις οποίες ζητούν, όπως είπε, οι εταίροι. «Έχουμε πάρει θετικά μηνύματα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και θα πορευτούμε με βάση διεθνείς πρακτικές», εξήγησε.
Οι διαπραγματεύσεις «κολλάνε» στα εργασιακά γιατί οι δανειστές ζητούν μαζικές απολύσεις και να αποδεχθούμε την καταστροφή της αγοράς εργασίας που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη κατάσταση, εξήγησε ο υπουργός.
Δεν ζητάμε κάτι διαφορετικό από αυτά που ισχύουν στην Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε ο κύριος Βαρουφάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά οι δανειστές θα κάνουν πίσω: «Οι δανειστές θα δεχτούν να μην υπάρξει απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», είπε.
Όταν υπογράψουμε συμφωνία, θα αναπνεύσει η αγορά, δήλωσε ο υπουργός αναφορικά με τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Είμαστε μια παράπλευρη απώλεια στην προσπάθεια του Ντράγκι να σώσει την Ευρωζώνη, εκτίμησε ο υπουργός, που αναφερόμενος στον Κεντρικό Τραπεζίτη, είπε πως πασχίζει να εισάγει την ποσοτική χαλάρωση, αλλά έχει πολύ μεγάλες αντιδράσεις. «Η σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ οφείλεται στην προσπάθεια Ντράγκι να τηρήσει ισορροπίες» είπε ο υπουργός.
Οι υποσχέσεις του Ντράγκι
Ο Ευκλείδης (σ.σ. Τσακαλώτος) κι εγώ είμαστε αυτοκόλλητοι, σαν να είμαστε μία ψυχή, ένας νους, είπε αναφερόμενος στον κύριο Τσακαλώτο, με τον οποίο όπως είπε είναι «αδελφικοί φίλοι», σχολιάζοντας τις φήμες για τις σχέσεις τους.
Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρουφάκης διηγήθηκε πώς ο Μάριο Ντράγκι, στις αρχές Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε στους δυο τους (με τον κύριο Τσακαλώτο) πως προτίθετο να προχωρήσει στην άρση του waiver, και πώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ απαντώντας στις σφοδρές αντιδράσεις τους, δεσμεύθηκε πως η απόφαση αυτή θα άλλαζε αμέσως μόλις θα ερχόταν η συμφωνία με το Eurogroup.
Τώρα είναι εύκολο να λέμε ότι έπρεπε τότε να απαιτήσουμε χρήματα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήμασταν λίγες μόνο μέρες πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, σχολίασε αναφορικά με την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, επικοινώνησα και με τον Μάριο Ντράγκι και με τον Μπενουά Κερέ, και τους «θύμισα» την άρση του waiver, που μου υποσχέθηκαν πως θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ – κάτι που ακόμα περιμένουμε, εξήγησε ο υπουργός.
Λάθος η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ
Είτε θα μετατραπούμε σε ομοσπονδία, με ομοσπονδιακή βουλή που θα νομοθετεί και θα εκφράζει την βούληση του ευρωπαϊκού λαού, είτε η ευρωπαϊκή ένωση θα διαλυθεί, ανέφερε ο κύριος Βαρουφάκης εξηγώντας το όραμά του για το μέλλον, ενώ επανέλαβε πως ήταν λάθος η είσοδος της Ελλαδας στην ΟΝΕ: «Δεν είμαι εναντίον του κοινού νομίσματος, αλλά χρειάζεται πολιτική ένωση να το υποστηρίζει», πρόσθεσε.
Πάντως, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, από την στιγμή που γίνεσαι μέλος μιας νομισματικής ένωσης δεν μπορείς να φύγεις χωρίς να επέλθει καταστροφή, γι’ αυτό και «δεν υπάρχει εναλλακτική, δεν υπάρχει plan B», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Η συμμετοχή μας στην BRICS είναι θετική και συμπληρωματική»
«Η αναπτυξιακή τράπεζα είναι ένα όμορφο φως σε σκοτεινή ατμόσφαιρα» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, για την συμμετοχή της Ελλάδας στην BRICS, εξηγώντας πως χώρες όπως «η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία, παρά τα προβλήματα με το καθεστώς της, δίνουν εναλλακτικές για ανάπτυξη». Ο κόσμος αλλάζει, είναι θετική η συμμετοχή της Ελλάδας σε μια τέτοια προσπάθεια, είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας όμως πως «δεν είναι ανταγωνιστική με την Ευρωζώνη. Πρέπει να έχουμε παράλληλες προσπάθειες, που όμως θα βοηθήσουν την Ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση».
Είχαμε δύο φορές χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης το 2012, επέμεινε ο κύριος Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι τότε ενεργοποιήθηκαν τα CDS, ακόμα και αν αυτό έγινε σε συμφωνία με τους εταίρους.
«Θεωρώ τον αλγόριθμο του Bitcoin εκπληκτικό για άλλες χρήσεις, όχι για νόμισμα»
Να δικαιολογήσει τις αντιφάσεις ως προς την άποψή του για το Bitcoin επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το βράδυ της Δευτέρας, αναφέροντας πως θεωρεί τον αλγόριθμο στον οποίο βασίστηκε το ηλεκτρονικό νόμισμα «εκπληκτικό» και «θαύμα των μαθηματικών» και όχι το ίδιο το νόμισμα.
Το βίντεο γυρίστηκε μετά από αίτημα Έλληνα φοιτητή για εργασία του για το Bitcoin και στην διάρκεια της συζήτησής μας του εξήγησα πως πρόκειται για την «λύση» σε ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει και πως ο αλγόριθμος στον οποίο στηρίζεται μπορεί να έχει δεκάδες εφαρμογές, τόνισε ο υπουργός.
Όσον αφορά στην συνεργασία του με την εταιρεία της Σιγκαπούρης, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως αυτή όντως υπήρξε, αφορούσε στο ποιες άλλες εφαρμογές θα μπορούσε να έχει ο αλγόριθμος, όχι σχετικά με το ηλεκτρονικό νόμισμα και πως έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2014. «Αυτό που έγινε εξάλλου με την εταιρεία αυτή στην Σιγκαπούρη και τους ιδρυτές της ήταν ότι τους έπεισα να εγκαταλείψουν το Bitcoin και να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία για κάτι διαφορετικό. Κράτησαν λίγο παραπάνω την φωτογραφία μου, όπως καμιά φορά συμβαίνει με διάφορες συνεργασίες που είχα, αλλά δεν έχω καμία συνεργασία μαζί τους», πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Εξαιρετικές σχέσεις με Σόιμπλε
Θα κλείσουμε τη διαπραγμάτευση και θα αρχίσει να αναπνέει η οικονομία, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, και ερωτηθείς για τον κ. Ντράγκι, εκτίμησε ότι η σκληρή του στάση απέναντι τη χώρα έχει να κάνει με τη «σύγκρουση των γιγάντων» στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που καταβάλλει η ΕΚΤ για να εξέλθει η Ευρωζώνη από τον αποπληθωρισμό. «Είμαστε παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του κ. Ντράγκι να σώσει την Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικές τις σχέσεις τους, ενώ επανέλαβε ότι οι δύο άνδρες έχουν συμφωνήσει να μην διαρρέει το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.
Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι ούτε ο κ. Σόιμπλε, ούτε και κανείς άλλος δεν ζήτησε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ερωτηθείς για τα 11 δισ. του ΤΧΣ, εξήγησε ότι μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανακεφαλαίωση των τραπεζών -και αυτό μετά από έγκριση του Eurogroup.