Νέα πακέτο μέτρων, αποκρατικοποιήσεις, κλειστά επαγγέλματα, ασφαλιστικό κ.α. είναι μερικά από τα «ανοιχτά μέτωπα» της οικονομίας, τα οποία πρέπει να διευθετήσει η κυβέρνηση έως την Πέμπτη, αν θέλει να πάρει την επόμενη δόση του δανείου τον Ιούνιο.
Πρόκειται για δεσμεύσεις έναντι της τρόικας για τις οποίες η κυβέρνηση θα κριθεί ύστερα από δύο εβδομάδες, με την πρώτη κάθοδο των δανειστών. Μικρές καθυστερήσεις «επιτρέπονται», καθώς ο τελικός απολογισμός θα γίνει το Μάιο με την επίσημη έφοδο των επιτηρητών. Ακόμα και έτσι, όμως, ο χρόνος είναι λίγος και τα ανοικτά μέτωπα πολλά.
Φυσικά η κυβέρνηση έχει ήδη ολοκληρώσει μέρος των δεσμεύσεων, όπως την ψήφιση του φορολογικού πακέτου (έπεται δεύτερο), αλλά και των νομοσχεδίων για τα κλειστά επαγγέλματα και τα φαρμακεία. Ταυτόχρονα, η ΕΛΣΤΑΤ υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με επιμέρους φορείς για την παροχή στοιχείων, επιχειρείται να ξεκαθαριστεί η λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προχωρεί η χάραξη των μέτρων και το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων, ενώ προωθείται προς ψήφιση επέκταση των εγγυήσεων που έχει δώσει στις τράπεζες το ελληνικό Δημόσιο με μη καλυμμένα τραπεζικά ομόλογα (κατά 30 δισ. ευρώ). Παράλληλα, προχωρά το νομοσχέδιο περί ανταγωνισμού και ο διαχωρισμός του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τα 36 ανοιχτά μέτωπα για να μπορέσει η χώρα μας να εξασφαλίσει την επόμενη δόση της τρόικα είναι:
1. Ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων για την περίοδο 2012-2014, ώστε να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος.
2. Ανακοίνωση του πρώτου μέρους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για την περίοδο 2012-2015.
3. Αναλυτική έκθεση για το μισθολόγιο του Δημοσίου. Ο νόμος θα ψηφιστεί έως τέλος Ιουνίου του 2011.
4. Δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για μετακινήσεις προσωπικού (προσλήψεις, έξοδοι, μεταθέσεις μεταξύ φορέων) των διάφορων τμημάτων της κυβέρνησης.
5. Εξαγγελία σχεδίων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εν συνεχεία δημοσίευση μηνιαίων εκθέσεων αναφορικά με την απόδοση των ομάδων δράσεως, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού προδιαγεγραμμένων δεικτών προόδου.
6. Ολοκλήρωση του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
7. Υποβολή από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) περιεκτικών μακροπρόθεσμων προβλέψεων δαπανών για συνταξιοδότηση μέχρι το 2060 για τα κύρια και τα επικουρικά (και προνοιακά ταμεία).
8. Δημοσιοποίηση έγκυρων δεδομένων για δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το Δημόσιο και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
9. Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
10. Διορισμός οικονομικών επιθεωρητών σε όλα τα υπουργεία και τους κύριους φορείς της γενικής κυβέρνησης (τελικά θεσπίζεται αρμόδια διεύθυνση που θα στελεχωθεί).
11. Διορισμός οικονομικών συμβούλων για τη δημιουργία χαρτοφυλακίων ακινήτων και το σχεδιασμό των σχετικών συναλλαγών.
12. Δημοσίευση προγράμματος αναδιάρθρωσης των κρατικών επιχειρήσεων και άλλων δημόσιων φορέων, το οποίο θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μη βιώσιμων επιχειρήσεων και των ειδικών λογαριασμών.
13. Εκκίνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ.
14. Εφαρμογή των μισθολογικών περικοπών σε ΔΕΚΟ.
15. Δημοσίευση κάθε μήνα των λογαριασμών ΔΕΚΟ που έχουν καταταγεί στη γενική κυβέρνηση με χρονική υστέρηση τριών εβδομάδων (μόνο για 14 υπάρχουν στοιχεία Ιανουαρίου).
16. Εντολή στις δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στη γενική κυβέρνηση να οριστικοποιήσουν λεπτομερή σχέδια αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος Ιουνίου.
17. Ανακοίνωση από ανεξάρτητη ομάδα δράσης προκαταρκτικής έκθεσης για συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.
18. Δημοσιοποίηση μελέτης από την Ομάδα Εργασίας για την Υγεία, με βάση τα αποτελέσματα της οποίας θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση του συστήματος υγείας στη χώρα μας συνολικά.
19. Νομοθεσία που κατατάσσει όλους τους υπαλλήλους των τραπεζών στο ίδιο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας.
20. Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για τη διαχείριση των ωρών εργασίας.
21. Μέτρα διασφάλισης της εφαρμογής των κανόνων της Ε.Ε. για την αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων.
22. Υιοθέτηση όλων των προεδρικών διαταγμάτων και των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του επενδυτικού νόμου.
23. Εξασφάλιση της επιτάχυνσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δεσμεύοντας την αρχή στην υποχρεωτική έγκριση της αδειοδότησης μετά την πάροδο ενός καθορισμένου χρονικού διαστήματος.
24. Παροχή επαρκών πόρων για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου σε ολόκληρη τη χώρα.
25. Εφαρμογή των μέτρων για την άρση των 30 πιο σημαντικών διατηρούμενων περιορισμών για την επιχειρηματική δραστηριότητα.
26. Σχέδιο δράσης με στόχο την κατάργηση της υποχρέωσης εγγραφής στο μητρώο εξαγωγέων του εμπορικού επιμελητηρίου για την απόκτηση ενός πιστοποιητικού προέλευσης μέχρι τον Σεπτέμβριο.
27. Υιοθέτηση ρύθμισης για τη διευκόλυνση σύναψης συμφωνιών παραχώρησης για τους περιφερειακούς αερολιμένες.
28. Υιοθέτηση νόμου που αίρει τους περιορισμούς στην παροχή των υπηρεσιών για τις περιστασιακές μεταφορές επιβατών με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες.
29. Σύσταση (έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου) ανεξάρτητης εξειδικευμένης ομάδας για την εκπαιδευτική πολιτική με σκοπό την υπόδειξη συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής που θα στοχεύουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.
30. Νομοθεσία για τη σύντμηση των προθεσμιών και την απλοποίηση των διαδικασιών για την κατακύρωση συμβάσεων και την απαλλοτρίωση γης.
31. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της νομοθεσίας (fast track) όσον αφορά την εξοικονόμηση χρόνου για την κατακύρωση συμβάσεων και τις απαλλοτριώσεις γης, τη χορήγηση αδειών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
32. Εκπόνηση εκθέσεων για μεταρρυθμίσεις στους τομείς του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου. Τα χρονοδιαγράμματα δράσεως πρέπει να είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Απριλίου.
33. Ψήφιση νόμου για την αδειοδότηση που θέτει προθεσμία για την έκδοση των αναγκαίων γνωμοδοτήσεων (σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, θα θεωρείται σιωπηρή συμφωνία) και για τη χορήγηση αδειών.
34. Εκδοση υπουργικών αποφάσεων για να ολοκληρωθεί η παροχή «υπηρεσιών μιας στάσης».
35. Μετάβαση των δεδομένων των εταιρειών από τα επιμελητήρια στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
36. Υιοθέτηση οδηγίας για τη σύσταση Ενιαίας Αρχής Προμηθειών του δημόσιου τομέα στη χώρα μας.