«ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο πρέπει να παραμείνουν στο Δημόσιο»

Τη θέση ότι τα δίκτυα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του φυσικού αερίου πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο του Δημοσίου, εκφράζει η Τίνα Μπιρµπίλη, με συνέντευξή της στα Νέα.

 

Η υπουργός επισηµαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν ενδείκνυται η διάθεση πακέτου µετοχών της ΔΕΗ στο πλαίσιο των προγραµµατιζόµενων αποκρατικοποιήσεων, ενώ για το Ελληνικό προτείνει τη δηµιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και τη διάθεση εκτάσεων για πράσινο σε υποβαθµισµένες περιοχές της Αθήνας.

 

Όσο για τις επιθέσεις που δέχεται ακόµη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αρνείται, όπως λέει, να συνεισφέρει στο «σίριαλ» που έχει στόχο τον αποπροσανατολισµό από τα πραγµατικά θέµατα.

 

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η υπουργός τονίζει ότι δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί, αλλά «σε βασικά δίκτυα όπως αυτά του ηλεκτρισµού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δηµόσιο ώστε όταν βγούµε από την κρίση να έχουµε µια στρατηγική υποδοµή για να δηµιουργήσουµε την προοπτική της ανάπτυξής µας».

 

Ειδικά για τη ΔΕΗ, η υπουργός τονίζει ότι η αξία της, όπως αποτιµάται χρηµατιστηριακά, είναι σαφώς υποτιµηµένη και γι’ αυτό «δεν ενδείκνυται ως χρόνος προβληµατισµού για τη διάθεση πακέτου µετοχών της επιχείρησης».

 

Ως προς την αξιοποίηση του Ελληνικού, η κ. Μπιρμπίλη δηλώνει ότι «πρέπει να λάβει υπόψη και τη δηµιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, αλλά και τη διάθεση εκτάσεων για πράσινο σε άλλες υποβαθµισµένες περιοχές της Αθήνας».

 

«Η εµµονή σε κάποια στατικά ποσοστά δεν θα αποτελούσε ουσιαστική συνεισφορά στον διάλογο. Το σηµαντικό λοιπόν είναι να φροντίσουµε ώστε η αξιοποίηση του Ελληνικού να δηµιουργήσει υπεραξίες που θα επιτρέψουν τη µέγιστη δυνατή διάθεση χώρων για πράσινο, αλλά και άλλων κοινόχρηστων χώρων που θα διατεθούν για πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, τεχνολογικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Αυτό ακριβώς εννοούσα όταν αναφέρθηκα στη µεγιστοποίηση του δηµόσιου οφέλους» σημειώνει.

 

Για το νόμο για τις περιοχές Natura, η υπουργός επισημαίνει ότι η ρύθµιση είναι ένα µεγάλο βήµα για τον περιορισµό της δόµησης και την προστασία των περιοχών αυτών, καθώς «άνοιξε ένας διάλογος σε επίπεδο Βουλής και κοινωνίας για την εκτός σχεδίου δόµηση στην Ελλάδα».

 

Τέλος, αναφερόμενη στις επιθέσεις που έχει δεχθεί ακόμα και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η κ. Μπιρμπίλη υπογραμμίζει ότι αρνείται να συνεισφέρει «στη δηµιουργία και τη διατήρηση ‘σίριαλ’ που έχουν στόχο τον αποπροσανατολισµό από τα πραγµατικά θέµατα. Αυτό που έχει σηµασία είναι οι θέσεις και οι προσεγγίσεις».

 

Αφήνει αιχμές, όμως, κατά συναδέλφων της λέγοντας χαρακτηριστικά:

 

«Αυτό που µε ενοχλεί είναι η επιστροφή σε αναπτυξιακά πρότυπα, τα οποία αποδεδειγµένα έχουν αποτύχει και, αφενός, έχουν τροφοδοτήσει τη βαθιά κρίση που βιώνουµε ως τόπος, αφετέρου, αναπαράγουν µίζερες προσεγγίσεις. Ως παράδειγµα θα ήθελα να αναφέρω την προσέγγιση που προωθεί την οικοδόµηση κάθε σπιθαµής της χώρας, µε τον ισχυρισµό ότι έτσι θα δοθεί δυναµισµός στον οικοδοµικό κλάδο. Είναι ένας εύκολος τρόπος, ένα άλλοθι για να µην κάνουµε τίποτα».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ