Την κατάργηση εκατοντάδων φόρων υπέρ τρίτων σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για φόρους που επιβάλλονται σε άτομα ή επιχειρήσεις, για την οικονομική ενίσχυση εκατοντάδων οργανισμών, νομικών πρόσωπων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ασφαλιστικών ταμείων, αθλητικών σωματείων κ.α.. Ένα μέρος των φόρων αυτών εισπράττεται από το Δημόσιο και στη συνέχεια αποδίδεται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ οι υπόλοιποι φόροι εισπράττονται απευθείας από τους φορείς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η καταγραφή των φόρων αυτών αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου υπό την επίβλεψη του υφυπουργού κ. Δ. Κουσελά.
Η κατάργησή τους αποτελεί και αίτημα της τρόικας, καθώς τα στελέχη της διαπίστωσαν πως το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα και κατ’ επέκτασιν ο πληθωρισμός, επηρεάζεται από συντεχνιακούς δασμούς και αδιαφανής φόρους που αν και έχουν μικρή συμμετοχή στα δημόσια έσοδα, επηρεάζουν δυσανάλογα την τελική κατανάλωση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.
Οι φόροι αυτοί πολλές φορές επιβαρύνουν μόνο τα εγχώρια προϊόντα και όχι τα εισαγόμενα, ενώ δεν επιστρέφονται κατά την εξαγωγή. Ακόμη, πλήττουν επιλεκτικά επαγγέλματα, προϊόντα, δραστηριότητες ή συντελεστές, με αποτέλεσμα το όφελος να περιέρχεται σε άλλους. Μάλιστα, έχει καταδειχθεί πως οι φόροι υπέρ τρίτων συνήθως κατευθύνονται για καταναλωτικούς σκοπούς, δεν επενδύονται και σε κάποιες περιπτώσεις επιβαρύνουν τις δημόσιες δαπάνες.
Οι φόροι υπέρ τρίτων επιβάλλονται κατά κανόνα ως έμμεση φορολογία και καλύπτουν συναλλαγές που επιβαρύνουν περισσότερο τις ασθενέστερες τάξεις. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν προσδιορισθεί σε απόλυτα νούμερα με συνέπεια να μην εναρμονίζονται με το κόστος ζωής (πληθωρισμό) και να απομειώνονται διαχρονικά.
Συνολικά έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί 600 περίπου φόροι υπέρ τρίτων, που είτε εμφανίζονται στον Προϋπολογισμό, είτε εισπράττονται κατευθείαν από τρίτους.