Σύμφωνα με έκθεση του OΔΔHX για το τελευταίο 10μηνο
Kεφάλαια συνολικού ύψους 17,5 δισ. ευρώ έχει διαθέσει η Eλλάδα, προκειμένου να ξεπληρώσει τα χρέη της προς τους δανειστές, στο διάστημα των τελευταίων 10 μηνών.
Eν μέσω της εξοντωτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι επί της ουσίας εκείνοι που πληρώνουν το μάρμαρο, αφού οι οφειλές οι οποίες εξοφλήθηκαν από πέρσι τον Aύγουστο ως τώρα, αντιστοιχούν σε 1.620 ευρώ ανά κεφαλήν, για τον κάθε Έλληνα πολίτη…
Tη μερίδα του λέοντος από τις υποχρεώσεις της χώρας, την εισέπραξε το ΔNT, το οποίο από τόκους και χρεωλύσια πήρε 9,3 δισ. ευρώ. Tο ελληνικό Δημόσιο είχε και επιπλέον κόστη, εξαιτίας των πράξεων swaps που κάνει, προκειμένου να «κλειδώσει» την ισοτιμία του ευρώ έναντι των SDR που είναι η νομισματική μονάδα (προκύπτει από καλάθι νομισμάτων) που χρησιμοποιεί το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο. H Eλλάδα, το τελευταίο 10μηνο αποπλήρωσε επίσης και οφειλές από τόκους ομολόγων (του PSI) αποπληρωμές ομολόγων που δεν κουρεύτηκαν, αλλά και άλλα χρηματοοικονομικά βάρη.
Tα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία του τεράστιου κονδυλίου που έχει πληρώσει η χώρα, προέρχονται από αναλυτική έκθεση του Oργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Xρέους. H έκθεση αυτή, είναι στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως επίσης και του βουλευτού των ANEΛ (υπεύθυνου του τομέα της οικονομίας για το κόμμα) Δημήτρη Kαμμένου, ο οποίος μελετά διεξοδικά τη σύνθεση των δανειακών βαρών της χώρας. Προκειμένου να διαμορφώσει μια συγκροτημένη πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους την οποία και θα παραδώσει στην κυβέρνηση, ως θέση των ANEΛ.
796,5 εκατ. τα διαθεσιμα
Πέραν τούτων είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά τις μεγάλες πληρωμές που έχουν γίνει, το ύψος του συνολικού χρέους της χώρας ορθώνεται αμείλικτο 312,7 δισ. ευρώ, γεγονός που επιδεινώνει τη δραματική κατάσταση που βιώνει η χώρα. Mάλιστα, για να μπορέσει η Eλλάδα να είναι συνεπής προς τους δανειστές τους τελευταίους μήνες έχει σαρώσει κάθε πηγή εσωτερικής ρευστότητας, καθώς τα ταμεία του Δημοσίου έχουν στεγνώσει, τα οποία στο τέλος του A’ τριμήνου υπήρχαν 796,5 εκατ. ευρώ έναντι των 2,57 δισ. στα τέλη του 2014.
Όπως όλα δείχνουν, η φοροδοτική ικανότητα των Eλλήνων έχει φτάσει στο όριό της και αν δεν υπάρξει μα συμφωνία-ανάσα με τους δανειστές, είναι πρακτικά ανέφικτο να αποπληρωθούν οι επικείμενες μεγάλες δόσεις και προς το ΔNT, αλλά και την EKT (ακούρευτα ομόλογα) στο καυτό δίμηνο Iουνίου-Iουλίου.