Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους «είτε με καλό είτε με κακό τρόπο», εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα μνημόνια.
«Ο χειρισμός του χρέους θα γίνει με δύο τρόπους: είτε με ένα καλό τρόπο, είτε με ένα κακό τρόπο. Ο καλός είναι με κάποια συμφωνία με την Ευρωζώνη», που «αποτελεί συνθήκη για να συνεχίσει η Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Βέττας και πρόσθεσε: «ή θα γίνει αυτό ή θα υπάρξει κάποιος πάρα πολύ κακός τρόπος με το να αποφασίσεις ότι δεν θα πληρώσεις κάποια δόση, το ΔΝΤ, και με άγνωστες τις συνέπειες. Η μείωση πάντως θα γίνει είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο».
Ο κ. Βέττας τάχθηκε υπέρ του PSI που έγινε το 2012. Όπως είπε, «το PSI και γενικά ο χειρισμός του χρέους πολύ σωστά έγιναν και πολύ σωστά έχει μπει στο τραπέζι η προοπτική του χρέους στο βαθμό που θα κάνει βήματα προόδου». Τάχθηκε επίσης γενικότερα υπέρ του μνημονίου λέγοντας: «μακάρι όλα αυτά τα πράγματα να είχαν γίνει με ελληνική πρωτοβουλία και να είχαν γίνει 10 χρόνια πριν».
Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος σημείωσε πως υπάρχει άλλη μία χώρα η οποία είχε την ίδια δημοσιονομική προσαρμογή και μείωση του ΑΕΠ. «Υπάρχουν χώρες, όπως η Λετονία, που προσάρμοσαν την οικονομία τους σε τόσο αυστηρά πλαίσια», είπε.
Ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι «έπρεπε να υπάρξει δημοσιονομική εξισορρόπηση», αλλά έπρεπε «να είχαν υπάρξει περισσότερο έξυπνες παρεμβάσεις ειδικότερα στην κατεύθυνση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας». «Το κύριο ζητούμενο ήταν να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο», τόνισε.