Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει αρκετά χρήματα- αλλά και επιλογές- ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία στις 5 Ιουνίου όπου έχει να καταβάλει μια δόση περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ, αναφέρει σε άρθρο του το Reuters. Όμως το τι θα συμβεί στις εβδομάδες που ακολουθούν παραμένει ασαφές.
Σύμφωνα με τον Michael Gapen, οικονομολόγο της Barclays, «η πεποίθηση μας είναι ότι είναι δύσκολη η αποπληρωμή 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ ως το τέλος Ιουνίου. Ακόμα πιο απίθανη φαντάζει η αποπληρωμή των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 20 Ιουλίου για τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ».
Η πρόβλεψη του Gapen θέλει την Ελλάδα χωρίς συμφωνία να βγαίνει εκτός της ευρωζώνης, «όπου η χρεοκοπία και τα capital controls θα αποτελούν το μόνιμο μέλλον της».
Από την πλευρά του ο Mark Zandi, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, πιστεύει ότι πλέον η παγκόσμια οικονομία είναι θωρακισμένη σε μεγάλο βαθμό από μια ελληνική κρίση, καθώς «οι Ευρωπαϊκές τράπεζες- το κύριο κανάλι μετάδοσης (της κρίσης)- είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, απ’ ότι ήταν πριν λίγα χρόνια».
Η πιθανότητα μιας ουσιαστικής συμφωνίας φαντάζει δύσκολη, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, καθώς είναι ορατό ότι η Αθήνα αισιοδοξεί για μια γρήγορη επίλυση, την ώρα που οι πιστωτές της δείχνουν πολύ επιφυλακτικοί.
«Η αντιπάθεια που δείχνει ο κόσμος και το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας, είναι ένα σημαντικό σημείο τριβής, που καθιστά απίθανη την γρήγορη επίτευξη μιας συμφωνίας- εκτός και αν η Ελλάδα συνθηκολογήσει», αναφέρει ο Ben May, οικονομολόγος του Oxford Economics.