Αναγκαία κρίνει την αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την βελτίωση του οικονομικού κλίματος η Eurobank προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε ένα μονοπάτι στασιμότητας.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας στο εβδομαδιαίο δελτίου «7 ημέρες οικονομία» ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο 0,23% το 1ο τρίμηνο 2015.
Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο (-0,16% και -0,41% το 4ο τρίμηνο 2014). Η αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να αποφευχθεί μια πορεία επιβράδυνσης για την ελληνική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κλίμα ο δείκτης κινήθηκε τον Μάιο σε χαμηλό 17 μηνών (91,4 μονάδες δείκτη). Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στο δείκτη εμπιστοσύνης των υπηρεσιών και ακολούθησε αυτός των καταναλωτών (-5,7 και -3,1 μονάδες δείκτη αντίστοιχα).
Αντίστοιχα, το ποσοστό ανεργίας έμεινε αμετάβλητο τον Μάρτιο, ενώ σε εντήσια βάση η απασχόληση αυξήθηκε κατά 14,06 χιλ. άτομα, η ανεργία μειώθηκε κατά -79,39 χιλ άτομα και ως εκ τούτου το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά -65,34 χιλ άτομα.
Η πτωτική πορεία του ποσοστού ανεργίας εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες (με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή Δεκέμβριος – Μάρτιος) γεγονός που χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές της τράπεζας ανησυχητικό για την πορεία της αγοράς εργασίας.
Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τη μεταποίηση (Purchasing Managers’ Index – PMI) στην Ελλάδα έκλεισε στις 48,0 μονάδες το Μάιο, υποδεικνύοντας συρρίκνωση του τομέα παραγωγής αγαθών για ένατο συνεχή μήνα.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση, το υπόλοιπο του συνόλου των καταθέσεων και ρέπος των κατοίκων εσωτερικού μειώθηκε σε μηνιαία βάση κατά -6,29 δις ευρώ τον Απρίλιο 2015. Το 55,46% της προαναφερθείσας μείωσης προέρχεται από τα νοικοκυριά, το 22,48% από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και το 22,06% από τη γενική κυβέρνηση.
Το υπόλοιπο του συνόλου της χρηματοδότησης των κατοίκων εσωτερικού διαμορφώθηκε στα 234,47 δις ευρώ τον Απρίλιο 2015, μειωμένο κατά -1,45 δισ. ευρώ σε σχέση με το Μάρτιο και κατά -2,41 δις ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Στις κατηγορίες της γενικής κυβέρνησης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων εμφανίζονται σημάδια σταθεροποίησης, ενώ στην κατηγορία των νοικοκυριών εξακολουθεί να υπάρχει πτωτική τάση.