Ομιλία του ΥΠΟΙΚ στο Ίδρυμα Hans Boeckler
Την ανάγκη για λύση που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του με θέμα «Το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ» στο Ίδρυμα Hans Boeckler, στο Βερολίνο.
Ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις των θεσμών αναφέρονται σε οικονομικά ανέφικτα νούμερα όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και επανέλαβε την πρότασή του για εκφώνηση μιας «ομιλίας ελπίδας» από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ προς τους Έλληνες, στο πρότυπο της ομιλίας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς το 1946 στην Στουτγκάρδη με αφορμή το Σχέδιο Μάρσαλ.
Έκανε λόγο για την ανάγκη μιας λύσης η οποία θα περιλαμβάνει το θέμα του χρέους, θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και θα προβλέπει επενδυτικό πακέτο.
Μεταξύ άλλων, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, ενώ σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστικό πακέτο και ότι δεν συνιστούν μεταρρυθμίσεις οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση των τιμών των φαρμάκων.
«Παρακαλούμε, επιτρέψτε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, να μεταρρυθμιστούμε. Διότι αν στύψετε τον λαό σε σημείο δυστυχίας, δεν θα κάνουμε ποτέ μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να πείσει τον κόσμο ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις (…) Δεν περιμένουμε να σας αρέσουμε. Αλλά δεν είμαστε διεφθαρμένοι. Χρησιμοποιήστε μας για να αντιμετωπίσετε την διαφθορά στην Ελλάδα (…) Είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά λείπει ένα συστατικό, η ελπίδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα αίτια της κρίσης και, χρησιμοποιώντας την ιστορία του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα, τόνισε ότι τζιτζίκια υπάρχουν παντού, όπως και μυρμήγκια και πρόσθεσε ότι σε αυτή την κρίση, τα τζιτζίκια βρήκαν ασφαλές καταφύγιο, ενώ τα μυρμήγκια εκλήθησαν να πληρώσουν την διάσωση.
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι προτάσεις των θεσμών αναφέρονται σε οικονομικά ανέφικτα νούμερα, όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται υψηλότερους φόρους, αλλά αποτελεσματικό σύστημα είσπραξής τους.
Κάλεσε μάλιστα τους εταίρους να βοηθήσουν στην δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας και να συμβάλουν με την διάθεση ειδικευμένου προσωπικού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί σε μια νύχτα και να σημάνει και την οριστική λήξη της κρίσης.
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, 21:04