Διαλλακτικότερη τώρα η κυβέρνηση, «δίνει» ΦΠΑ για να «εισπράξει» ποσοτική χαλάρωση και διευθέτηση χρέους
Με την (όχι και πολύ) απρόσμενη τροπή που έχουν πλέον πάρει οι εξελίξεις στο «μέτωπο» των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές μας, ενόψει και της αυριανής τριμερούς συνάντησης, στις Βρυξέλλες, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει χαράξει γραμμή για λήψη μιας σοβαρής και μακροπρόθεσμης λύσης του ελληνικού προβλήματος, προτείνοντας μια υπαναχώρηση των απαιτήσεών του, όπως αυτές εκφέρονται στο 47σέλιδο σχέδιο προτάσεων που η πλευρά μας έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες, σε αντιστάθμισμα βεβαίως μιας διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Την διάθεση της Αθήνας να «μετακινηθεί» από τις μέχρι τώρα θέσεις της, προκειμένου να επιτραπεί στην Ελλάδα η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι, μέσω της μεταφοράς των ομολόγων ύψους 27 δις. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ στον ESM, αλλά και μια πρώτη διευθέτηση του εξωτερικού μας χρέους,
μεταφέρουν στο «πεδίο» των δανειστών και οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίο, συνοδευόμενοι από τεχνοκράτες, αναζητούν ή πιέζουν για μία χρυσή τομή ικανή να προσδώσει μια νέα αισιόδοξη προοπτική ανάκαμψης στην ελληνική Οικονομία.
Επομένως, τίποτα δεν αποκλείεται, αφού η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να δει με νέο «μάτι» το «σκληρό» κείμενο των πέντε σελίδων, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στον Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη εβδομάδα. Κι αυτό, επειδή υφίσταται ακόμη το καυτό ζήτημα του πώς θα περάσουν τα νέα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας.
Υπ’ αυτό μόνον το πρίσμα η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ έχει κάποιο νόημα: Να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της χώρας –όχι απαραίτητα να μπορεί η όποια λύση να δικαιολογηθεί από τα «νούμερα».
Παγκόσμιες επιπτώσεις από τυχόν ελληνικό «ατύχημα»
Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η πίεση και η ανησυχία για τυχόν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από ένα «ελληνικό ατύχημα», θα μετρήσουν στις διαθέσεις των ηγετών. Άλλωστε το θέμα απασχόλησε τους ηγέτες στη σύνοδο των G7 και παραμένει αγκάθι στο διεθνές πεδίο. «Ο χρόνος δεν τελειώνει μόνο για μας, αλλά και για τους άλλους» σημειώνουν μονότονα κυβερνητικές πηγές.
Οι υποχωρήσεις
Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αντιπροτείνει την πλήρη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (έκπτωση 30% στους συντελεστές) που ισχύει σε Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά του Αιγαίου.
Το σχέδιο αυτό βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον επίτροπο Μοσκοβισί, με τον οποίον συναντήθηκαν χθες, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Μοσκοβισί είχε και πριν δύο μήνες μιλήσει δημοσίως για την ανάγκη να καταργηθεί το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης στα νησιά αυτά. Φαίνεται έτσι πως το μέτρο θα ικανοποιήσει και τον κ. Γιουνκέρ ο οποίος απείλησε να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εάν η κυβέρνηση δεν εμφανίσει ικανό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στο 12σέλιδο των σκληρών προτάσεων που παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την άρνηση του κ. Γιουνκέρ να απαντήσει στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, οι κ.κ. Παππάς και Τσακαλώτος σήκωσαν στις πλάτες τους το μεγάλο βάρος των διαπραγματεύσεων στην πιο κρίσιμη στιγμή.
Συγκεκριμένα:
ΦΠΑ
Η κατάργηση της έκπτωση ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, όπως έχει πει και ο Πιέρ Μοσκοβισί, θα σήμαινε εξοικονόμηση 347 εκατ. ευρώ το χρόνο ετησίως. Με ένα μέρος από τα έσοδα αυτά, θα μπορέσει η κυβέρνηση να επιδοτήσει την ακτοπλοϊα και έργα υποδομής που έχουν ανάγκη τα νησιά της άγονης γραμμής. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ –από το φθινόπωρο αν όχι άμεσα- θα ισχύουν παντού οι ίδιοι, είτε πρόκειται για νησιά του Αιγαίου, είτε για ακριτικές περιοχές και για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα –όπου ήδη ισχύουν οι κανονικοί συντελεστές. Το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να προβλέπει επιστροφή της διαφοράς από την αύξηση του ΦΠΑ στους νησιώτες.
Από μεριάς τους οι «θεσμοί» μπορούν να υποχωρήσουν στις ανατροπές που ζητούσαν για εργασιακά και συνταξοδοτικό.
Πρωτογενή Πλεονάσματα
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, η συνάντηση «πήγε καλά» και φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα των δημοσιονομικών. Η Αθήνα ζητά να τεθεί στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,6% του ΑΕΠ φέτος και 1% του χρόνου, έναντι στόχων 1% και 2% που βάζουν αντίστοιχα οι δανειστές (και αντί 3%-4% που προβλεπόταν κανονικά για φέτος). Ωστόσο και η ελάφρυνση αυτή (ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ) κινδυνεύει να μείνει «στα χαρτιά» αφού στο β΄εξάμηνο πρέπει να ενταθούν τα εισπρακτικά μέτρα, αλλιώς η υστέρηση εισπράξεων που ήδη καταγράφεται, απειλεί να οδηγήσει σε πρωτογενές έλλειμμα (αντί πλεόνασμα ) έως και 1,5 δισ. ευρώ εφέτος.
Χρέος
Ζητούμενο είναι να δεχθούν οι δανειστές μία συνολική λύση για το χρέος όπως την προτείνει η Αθήνα, δηλαδή να πληρωθούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ από τον ESM που θα αναλάβει ρόλο στην κάλυψη του δημοσίου χρέους.