Στο γράψε-σβήσε η κυβέρνηση. Εν αναμονή απάντησης από την Κομισιόν
Κορυφώνεται η αγωνία για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος μετά και την νέα πρόταση που έστειλε η ελληνική πλευρά στους θεσμούς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Οι ελληνικές προτάσεις βρίσκονται ήδη στα χέρια τα χέρια της Κομισιόν, όπως επιβεβαίωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τις νέες προτάσεις των ελληνικών αρχών και τις αξιολογεί με επιμέλεια και προσοχή, δήλωσε ο κ. Σχοινάς και τόνισε ότι στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαβουλεύσεων, ανταλλάσσονται διάφορες προτάσεις και σημείωσε ότι οι επαφές θα συνεχιστούν σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιολόγησή τους. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι χθες το απόγευμα ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν η ίδια συνάντηση θα επαναληφθεί και σήμερα.
Συνεχίζοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται, με βάση τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ερωτηθείς αν οι νέες προτάσεις που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στους θεσμούς κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προτάσεις έφθασαν μόλις σήμερα το πρωί και θα πρέπει να αξιολογηθούν με τη μέγιστη δυνατή προσοχή.
Σε ερώτηση αν ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή τη συνάντηση είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί.
Δύο τα κείμενα προτάσεων
Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, η τρισέλιδη αντιπρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές στις Βρυξέλλες καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους.
Η Ελλάδα υπέβαλε στους πιστωτές και ένα ξεχωριστό έγγραφο, επίσης τριών σελίδων, για το πώς να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στο οποίο η κυβέρνηση ζήτησε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο.
Ένας εξ αυτών υποστήριξε ότι το αναθεωρημένο ελληνικό σχέδιο είναι ένα ασαφές αναμάσημα των προηγούμενων προτάσεων και συνεχίζει να μην θεωρείται αξιόπιστο.
Ο έτερος αξιωματούχος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αξιολογούν το σχέδιο, το οποίο παρελήφθη σήμερα το πρωί.
Αμφότεροι οι αξιωματούχοι, επισημαίνει το Bloomberg, ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς δεν έχουν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα αυτό.
Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η ελληνική αντιπρόταση βασίζεται κυρίως στην αγορά από την πλευρά της Αθήνας των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ, μια ιδέα την οποία υποστηρίζει εδώ και καιρό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται.
Η πρόταση για τον ΦΠΑ
Η νέα κυβερνητική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης.
Συγκεκριμένα, με βάση τα νέα δεδομένα, η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:
– 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου
– 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια
– 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά
Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.
Η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από ( 0,6% της αρχικής) και 1,75% για το 2016.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους. Σημειώνουν ακόμη ότι η κυβέρνηση αναμένει την γραπτή απάντηση των εταίρων στις νέες προτάσεις της πριν την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
«Η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση»
Η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, μετά τη νέα πρόταση που κατατέθηκε από τους Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη.
Παππάς: Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο
«Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Επιτροπής, σχετικά με τη νέα πρόταση που η έχει υποβάλει προς τους θεσμούς» δήλωσε το απόγευμα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, ο κ. Παππάς ζητά από την Κομισιόν «σαφή και γραπτή απάντηση» και συμπληρώνει: «Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο».