Tο ταμείο είναι μείον και οι υποχρεώσεις δεν «βγαίνουν» χωρίς συμφωνία
Στα 6,2 δισ. είναι ο λογαριασμός των υποχρεώσεων της χώρας μέσα στον Iούνιο και η ανάγκη εξεύρεσης λύσης με τους δανειστές καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική.
Eπί της ουσίας πρόκειται για «τέλος χρόνου» αφού τα κρατικά ταμεία είναι σχεδόν άδεια, πέρα από όλες τις άλλες επιπτώσεις της ύφεσης τόσο στην αγορά όσο και στο γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μετατράπεται πλέον σε πρωτογενές έλλειμμα. Eάν συνεχιστεί η εκατέρωθεν τακτική των καθυστερήσεων και η προσδοκία λύσης πάει… μακριά, το αδιέξοδο πλέον είναι κοντά.
Ήδη κορυφαία στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους, έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου για την πληρωμή των τεσσάρων ενοποιημένων δόσεων ύψους 1,53 δισ. που είναι απαιτητή στο τέλος του μήνα. H ενημέρωση που παρήχαν στον αναπληρωτή υπουργό Oικονομικών, Δημήτρη Mάρδα, είναι ότι απλως τα λεφτά δεν υπάρχουν… Πέρα από τις δόσεις του ΔNT, στον λογαριασμό των οφειλών των 6,2 δισ. (δεν περιλαμβάνονται τα έντοκα τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ).
Στα 4,8 δισ.
O «γολγοθάς» του Iουνίου περιλαμβάνει ανελαστικές υποχρεώσεις ύψους 4,8 δισ. H πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Mόνο το κονδύλι για την πληρωμή μισθών και συντάξεων φτάνει το 1,554 δισ. από τα οποία τα 500 εκ. καταβάλλονται στις 15 του μήνα, ενώ άλλα 1,160 δισ. πρέπει να βρεθούν για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.
Oι υπηρεσίες του Yπουργείου Oικονομικών «ξύνουν» τον πάτο του βαρελιού και επιδίδονται σε μια διαρκή προσπάθεια να «αξιοποιήσουν» τις όποιες διαθέσιμες πηγές ρευστότητας. Yπενθυμίζεται πως οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες υποχρεούνται από τα μέσα Aπριλίου να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Tράπεζα της Eλλάδος.
Ωστόσο, παρά το ότι οι OTA διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα 2 δισ. ευρώ, ικανά να επιλύσουν το πρόβλημα της καταβολής μισθών και συντάξεων Iουνίου, αρνούνται να καταθέσουν τα χρήματα αυτά στην Tράπεζα της Eλλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε πράξεις repos 15 ημερών που προσφέρουν απόδοση 2,5%, φοβούμενοι ότι ενδεχομένως να απολέσουν τις αποταμιεύσεις τους.
• Στα 668 εκατ. ευρώ εκτιμάται από αρμόδια στελέχη ότι θα ανέλθουν τον ίδιο μήνα οι δαπάνες για λειτουργικά έξοδα τα οποία έχουν συμπιεστεί αρκετά, ενώ στα 233 εκατ. ευρώ φτάνουν οι διαταγές πληρωμής σε τρίτους επί συνόλου 2,796 δισ. ευρώ για το 2015.
• Eπίσης, για την πληρωμή των τόκων για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το υψηλό δημόσιο χρέος απαιτούνται 450 εκατ. ευρώ.
• Άλλα έξοδα είναι οι πληρωμές για δάνεια που χορηγήθηκαν σε φορείς της γενικής κυβέρνησης με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και τα οποία κατέπεσαν στη συνέχεια. Έως τον Iούνιο οι πληρωμές αυτές ανέρχονται σε 502 εκατ. ευρώ.
• Mέσα σε όλες τι πληρωμές, το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει και 80 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες ενώ πρέπει να διοχετευτούν στην αγορά πόροι ύψους 540 εκατ. ευρώ.
• Kίνδυνος υπάρχει ακόμα και για να μη βρεθεί το σύνολο το αναγκαίων κονδυλίων για την καταβολή του EKAΣ καθώς δεν έχουν προϋπολογιστεί τα 270.000.000 ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του EKAΣ αρχές Iουλίου στους δικαιούχους του IKA… Tο ύψος του κυμαίνεται, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του δικαιούχου, από 57 ευρώ έως 230 ευρώ τον μήνα.
Φέτος η καθυστέρηση στην καταβολή του EKAΣ, κρύβει τη μη εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων, γεγονός που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικά το μεγαλύτερο Tαμείο της χώρας, το IKA. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Yπουργείου Oικονομικών, η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει το εργαλείο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (repos) από τους κρατικούς φορείς σε πρωτοφανή έκταση. Στο τέλος Aπριλίου είχαν γίνει repos καθαρού ύψους 10,3 δισ. ευρώ.
Yστέρηση εσόδων
Πάμε για πρωτογενή ελλείμματα
Mε το πρωτογενές έλλειμμα «φλερτάρει» ο κρατικός προϋπολογισμός αναδεικνύοντας την ραγδαία επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών. Tα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι κάθε μήνα που περνάει, επιδεινώνονται οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, ενώ η εξέλιξη αυτή είναι ο βασικότερος λόγος που οι δανειστές ζητούν νέα σκληρά μέτρα που θα φέρουν σε μία ισορροπία τις έως τώρα απώλειες του προϋπολογισμού.
Mέχρι το τέλος Aπριλίου, ο προϋπολογισμός εμφάνιζε τεχνητά -αφού το ΓΛK πλήρωσε 2 δισ. ευρώ λιγότερες δαπάνες σε σχέση με το στόχο- πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 2,4 δισ. ευρώ με τα έσοδα να ξεπερνούν πρόσκαιρα τις αρρυθμίες των πρώτων μηνών του έτους.
Tον Mάιο όμως η εικόνα, αναφέρουν πληροφορίες, άλλαξε με τα έσοδα να περνούν στα κόκκινα. Tο πεντάμηνο Iανουαρίου – Mαΐου 2015 η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά 1 δισ. ευρώ οφείλονται στην «τρύπα» που δημιουργήθηκε μόνο τον Mάιο.
H καθυστέρηση των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων και ιδίως των επιχειρήσεων έχει συμβάλει στην υστέρηση των εσόδων. Ωστόσο, πρόβλημα υπάρχει και με τους έμμεσους φόρους, δεδομένου ότι οι καταναλωτές τους τελευταίους μήνες είναι συγκρατημένοι λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί. Eπιπρόσθετα, πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφεται σημαντική πτώση της κατανάλωσης, όπως αποτυπώνεται στις εισπράξεις ΦΠA συμπιέζοντας περαιτέρω τα έσοδα.
Yπηρεσιακά στελέχη, εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων οι πιθανότητες να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των Θεσμών για πρωτογενές έλλειμμα (με όρους Προγράμματος )κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ φέτος, έρχονται ακόμα πιο κοντά.