Σύμφωνα με τον Guardian η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού και κάπως έτσι γεννάται το ερώτημα πώς φτάσαμε ως εδώ
Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται ένα ενδεχόμενο Grexit, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, μετά και το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.
Ο Guardian επιλέγει να αποτυπώσει την κατάσταση γύρω από την Ελλάδα με ένα σκίτσο: Περιπολικό της ΕΕ, στο οποίο επιβαίνουν ο Γιούνκερ, η Μέρκελ και ένας οπλισμένος αστυνομικός, καταδιώκει ένα σαραβαλάκι, που είναι η Ελλάδα. Στο τιμόνι ο Αλέξης Τσίπρας. Το περιπολικό σπρώχνει με δύναμη το αυτοκίνητο της Ελλάδας προς το Grexit.
Στο άρθρο περιγράφεται η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες την περασμένη Πέμπτη, αλλά και οι δραματικές ώρες των διαπραγματεύσεων του σαββατοκύριακου μέχρι την αποχώρηση της Ελλάδας. Όλα αυτά όμως οδηγούν στο συμπέρασμα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού και κάπως έτσι γεννάται το ερώτημα πώς φτάσαμε ως εδώ.
Το άρθρο αναφέρει το ευρώ ήταν ένα πολιτικό σχέδιο που είχε στόχο της άρση των διαφορών ανάμεσα στο επίπεδο διαβίωσης; των Ευρωπαίων και την εδραίωση των πολιτικών σχέσεων ανάμεσα στα κράτη, την εκλέπτυνση των όποιων ανισοτήτων, καθώς και την οικονομική πρόοδο που θα μπορούσε να σταθεί ως ισχυρός αντίπαλος απέναντι στην ηγεμονία των ΗΠΑ σε αυτό που ονομάζουμε καπιταλισμό της αγοράς.
Η βασική παρέκκλιση ήρθε ότι στον ιδρυματικό μύθο της Ευρώπης εισχώρησε για πρώτη φορά το ΔΝΤ – μια βασική πηγή του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού που πάντως; στην περίπτωση της Ελλάδα κάποιες φορές κράτησε μετριοπαθή στάση. Ήταν αυτό, άλλωστε, που ζητούσε διαγραφή του ελληνικού χρέους όταν οι Ευρωπαίοι το αρνούνταν με επίταση.
Από το 2010, αναφέρει το άρθρο, ο ισχυρός πυρήνας των χωρών της Ευρώπης – με επικεφαλής τη Γερμανία- έχουν επιβάλει στην Ελλάδα μια βαριά δόση λιτότητας μέσω των μνημονίων, μόνο που σε αυτό το διάστημα η ήδη δεινή θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με συνέπεια να έχουν μια κλασική περίπτωση μεγάλης Ύφεσης – κατ’ εντολή και επίβλεψη των εταίρων.
Όλο αυτό το διάστημα, σημειώνει το άρθρο, «ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης ξόδεψαν πολύ χρόνο με το εμμένουν στη θέση τους, να γράφουν αιχμηρά άρθρα στο διεθνή Τύπο και να κουβεντιάζουν με τον Πούτιν, τη στιγμή που έπρεπε να τεχνικά κλιμάκια να συζητούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ο Σόιμπλε πολλές φορές φάνηκε να αμφισβητεί την αξιοπιστία των Ελλήνων συνομιλητών».
Για να καταλήξει: «Θα ήταν κατανοητό -αν και επικίνδυνο- αν η Αθήνα αποφάσιζε να πει πως δεν μπορεί να αντέξει άλλο και πως δίχως διαγραφή χρεών δεν θα μπορούσε να αντέξει. Οι, δε, κόκκινες γραμμές δεν γίνεται να ξεπεραστούν καθώς θα προκαλούσαν τοξικές αντιδράσεις».
Το άρθρο επισημαίνει πως αν η Ελλάδα πάει στη δραχμή θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά από την άλλη θα αποκτήσει μια ώθηση στο εμπόριο και τον τουρισμό. Αν χρεοκοπήσει, όμως, εντός του ευρώ η έννοια της αλληλεγγύης θα έχει ξεχαστεί εντός της Ευρωζώνης. «Δεν θα ήταν έκπληξη αν, τελικά, οι Έλληνες αποφάσιζαν να αποχωρήσουν από το κοινό νόμισμα – και στη συνέχεια και άλλες χώρες με προβλήματα – και να αναζητήσει τις ευκαιρίες της μόνη της στον σκληρό κόσμο των παγκόσμιων αγορών».