Έξι ώρες διάρκεια είχε η χθεσινή διυπουργική συνεδρίαση για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά για τις αποφάσεις θα πρέπει να αναμείνουμε άλλες δύο εβδομάδες, τουλάχιστον. Κατά τις πληροφορίες η σχετική συζήτηση περιορίσθηκε στα μέτρα των 22 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν μέχρι το 2015 και, γενικά, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την άντληση 50 δισ. ευρώ, για την οποία δεσμεύθηκε η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής και επικαλέστηκε η Άγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν συζητήθηκε λίστα των υπό αποκρατικοποίηση δημοσίων οργανισμών -τυπικά επειδή θα δοθεί χρόνος στους αρμόδιους υπουργούς να παρουσιάσουν εισηγήσεις για τους τομείς ευθύνης τους, ουσιαστικά όμως διότι ουδείς εμφανίσθηκε «έτοιμος και πρόθυμος να σύρει τον χορό», σύμφωνα με έκφραση κυβερνητικού παράγοντα.
Η κυβέρνηση πάντως, δια του εκπροσώπου της Γ. Πεταλωτή, «κάλυψε» την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη η οποία σε συνέντευξή της στα «Νεα» υποστήριξε χθες ότι για βασικά δίκτυα, όπως του ηλεκτρισμού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, «είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δημόσιο ώστε όταν βγούμε από την κρίση να έχουμε μία στρατηγική υποδομή για να δημιουργήσουμε την προοπτική της ανάπτυξής μας».
Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, «η κ. Μπιρμπίλη δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτα από όσα έχει πει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα», καθώς «μίλησε για τον έλεγχο και όχι για τη διαχείριση», ενώ τόνισε πως «ο έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί με πολλές μεθόδους».
Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα, πάντως, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, θεωρείται πολύ πιθανό τις τελικές αποφάσεις να τις λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «μετά από διάλογο».
Κατά κοινή (στην κυβέρνηση) ομολογία, πάντως, ο χρόνος πιέζει καθώς πρέπει να παραδοθεί λίστα αποκρατικοποιήσεων και περιουσιακών στοιχείων που θα αξιοποιηθούν στο κλιμάκιο της τρόικα που θα φτάσει στην Αθήνα στα μέσα Απριλίου.
Σε μία προσπάθεια τόνωσης του ηθικού, πάντως, από τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση διοχετεύθηκε η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με την οποία η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει να φαίνεται και «η ύφεση ρηχαίνει».
Κατά τις ίδιες διαρροές, η υστέρηση των εσόδων χαρακτηρίσθηκε «απολύτως διαχειρίσιμη» καθώς η κυβέρνηση υπερκαλύπτει το στόχο του ελλείμματος.
Στην συνεδρίαση της διυπουργικής υπό τον πρωθυπουργό μετείχαν οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Τίνα Μπιρμπίλη, Δημήτρης Ρέππας, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Παμπούκης και Κώστας Σκανδαλίδης.