O Μάθιου Λίν του Bloomberg News εκτιμά πως η οικονομική διάσωση της Πορτογαλίας από την ΕΕ, ενδέχεται να είναι δυσμενής για τις χώρες της Ευρώπης και συμπληρώνει λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος για να γίνει αυτό.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως στην περίπτωση της Ελλάδας, η βοήθεια ήταν αναγκαία εφόσον η χώρα δεν ήταν έτοιμη για το νόμισμα, αφού δεν πληρούσε τα κριτήρια για ένταξη. Όσον αφορά την Ιρλανδία, η οικονομία ήταν μια ‘φούσκα’ που έσκασε και μόνη λύση ήταν η διάσωση. Και συμπληρώνει λέγοντας πως και στις δύο περιπτώσεις, εξωτερικοί παράγοντες έφεραν τις χώρες πιο κοντά στην κρίση. Το ενιαίο νόμισμα δεν ήταν ο βασικός λόγος.
Ωστόσο, στην Πορτογαλία δεν υπήρξε καμία ‘φούσκα’. Από τότε που η χώρα προσχώρησε στο ευρώ, υπήρξε χαμηλή ανάπτυξη, και επιδεινώθηκε η θέση του χρέους της.
Είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι το πρόβλημα δεν ήταν τίποτα άλλο από το νόμισμα το ίδιο το οποίο επηρεάζει τις χώρες που δεν είναι σε θέση να παραμείνουν ανταγωνιστικές με τη Γερμανία.
Αναμφισβήτητα, σύμφωνα με τον Λιν, το ευρώ είναι ένα νόμισμα με αρκετά ψεγάδια.
Επίσης, απ’ ότι φαίνεται τους τελευταίους τρεις μήνες, η Ευρώπη έχει δώσει τεράστια προσοχή στο μικρό κράτος της Πορτογαλίας και οι αγορές έχουν εστιάσει όλα τα όπλα τους εκεί. Με την ‘λύση’ του προβλήματός της, η Ισπανία και η Ιταλία θα είναι οι επόμενες που θα μπουν στο στόχαστρο.
Μέχρι τώρα, οι Πορτογάλοι είναι αντίθετοι με την προσχώρησή τους στο μηχανισμό λιτότητας. Έχουν απορρίψει τα μέτρα λιτότητας του Ζοζέ Σόκρατες και δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.