Μία μόλις μέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P, μελέτη του των οικονομολόγων του ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα χωρών της Ευρώπης έχουν συστημικές επιπτώσεις στην περιοχή, αποκαλύπτοντας έτσι την ικανότητά τους να δημιουργούν χρηματοπιστωτική αστάθεια.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η μελέτη των οικονομολόγων του ΔΝΤ δημοσιεύτηκε χθες, την ώρα που Πορτογαλία και Ελλάδα υποβαθμίζονταν από την Standard & Poor’s, εντείνοντας τις πιέσεις προς τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους που οδήγησε στη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Οι υποβαθμίσεις σε επίπεδα κοντά στην χαμηλότερη επενδυτική βαθμολογηση για «σχετικά μεγάλες οικονομίες», όπως η Ελλάδα, έχουν συστημική επίπτωση και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η κρίση χρέους της Ευρώπης «έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDS και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές», αναφέρουν στην μελέτη τους οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Rabah Arezki και Amadou S.R. Sy.
«Το ενδιαφέρον είναι πως οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλη την ευρωζώνη βρίσκονται υπό πίεση παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούν λίγες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία», σημειώνεται στη μελέτη.
Διαβάστε επίσης: Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από S&P