«Πονοκέφαλος» στο Μαξίμου οι «κόκκινες γραμμές» της Αριστερής Πλατφόρμας
Κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο για την ενέργεια, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, θα είναι αύριο Πέμπτη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο υπουργός θα αναλύσει τις απόψεις του για την Αγορά φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού -κάτι που δημιουργεί παράλληλους συνειρμούς, καθώς η ομιλία λαμβάνει χώρα υπό το κράτος της πίεσης των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Η θεματολογία του Συνεδρίου θα καλύψει τις τελευταίες εξελίξεις στην Αγορά, καθώς και τις προοπτικές που προσφέρει για την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και την εδραίωσή της ως πρωταγωνιστή και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Επίσης, σημαντική έμφαση θα δοθεί στο ρόλο της έρευνας και καινοτομίας ως προς την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με εφαρμογή στο χώρο της ενέργειας. Αυτό το Συνέδριο θα συγκεντρώσει εκπροσώπους από όλες τις μεγάλες εταιρίες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά, καθώς και κορυφαίους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς του κλάδου και στελέχη της κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός κάνει προσπάθειες να κλείσει μία συμφωνία, στην οποία μπορεί να «θυσιάσει» τον κρατικό ΑΔΜΗΕ ή και την ΔΕΗ -κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, ο οποίος εμμένει στο δικό του «όχι».
Το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών ξάφνιασε την αγορά ενέργειας, ειδικά των καυσίμων. Δέκα ημέρες μετά το συνάλλαγμα που είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στα ταμεία της ΔΕΠΑ είναι επαρκές ώστε να γίνουν οι πληρωμές φυσικού αερίου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.
Η Δημόσια Εταιρεία Παροχής Αερίου προμηθεύεται φυσικό αέριο από τρεις πηγές: Την ρωσική Gazprom, την τουρκική Botas και υγροποιημένο αέριο από την αλγερινή Sonatrach.
Επίσης, πηγές αναφέρουν ότι έχουν μειωθεί οι εισπράξεις οφειλών από τη ΔΕΗ, καθώς οι καταλανωτές δεν αποπληρώνουν τους λογαριασμούς, ενώ εμφανίστηκαν και κάποια προβλήματα με εργολάβους στα ορυχεία.
Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στην Αθήνα, και διοργανώνεται από το Research Centre for Energy Management (RCEM) του ESCP Europe, τελεί δε υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.