Το Euroworking Group θα καθορίσει το ακριβές ποσό
Στενεύουν τα περιθώρια για την κυβέρνηση η οποία νιώθει το χρόνο, όσο κυλάει, να λειτουργεί ως μέγγενη που πιέζει πάνω της συνεχώς.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ετοιμάσει μία λίστα μέτρων που θα μπορέσει να εξασφαλίσει την χαμένη αξιοπιστία, σημαντικό… βέλος στην κυβερνητική φαρέτρα για να κλειδώσει η συμφωνία νωρίτερα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.
Σήμερα το βράδυ εκπνέει ο χρόνος που έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την επιστολή του προς τον ESM, να καταθέσει τη δέσμη μέτρων στους θεσμούς για επεξεργασία.
Αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το ποσό που ζητάει η ελληνική πλευρά (από διαρροές τοποθετείται σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ) θεωρείται βέβαιο ότι δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 60 δισ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ζητάει το νέο τριετές δανειακό πρόγραμμα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της εντός και κυρίως εκτός χώρας. Ως εκ τούτου ανεβαίνει το ποσό, καθώς οι δανειακές ανάγκες που έχει να εκπληρώσει η Ελλάδα μέχρι και το 2017 ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να πληρώσει τόκους δανείων, λήξεις ομολόγων και πληρωμές δόσεων, αρχής γενομένης από την 13η Ιουλίου, όταν και η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, και τις 20 Ιουλίου όταν η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει «ακούρευτα» ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ αξίας 3,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα θα χρειαστούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι Θεσμοί θα ζητήσουν να υπάρξει και ένα επιπλέον «μαξιλάρι» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σημειώνεται ότι για να πάρουμε το πράσινο φως, το μπιλιετάκι που θα πέσει στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα ύψους τουλάχιστον 8 – 11 δισ. ευρώ.