Παρασκευή ή Σάββατο το κρισιμότερο για την πορεία της χώρας Eurogroup
Πυρετός συσκέψεων στο επιτελείο της κυβέρνησης και αλλεπάλληλες επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια αντιμετώπισης των απαιτήσεων των δανειστών και ενόψει του κρίσιμου για το μέλλον της χώρας Σαββατοκύριακου.
Η πρόταση της ελληνική πλευράς προς τους Θεσμούς αποστέλλεται σήμερα, με την ελπίδα ότι η αποδοχή της θα «ξεμπλοκάρει» την χορήγηση νέου δανείου, από τον ΕSM. Αυτό ασφαλώς σημαίνει λήψη νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων [βλ. σχετικά: Μονόδρομος η εγκατάλειψη των «κόκκινων γραμμών»], καθώς, σύμφωνα με την επίμονη άποψη των δανειστών, μόνον με αυτά θα είναι εφικτή η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και η παραμονή της στην ευρωζώνη.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε την ευκαιρία να κατανοήσει πλήρως τις θέσεις των δανειστών, μετά από πολύωρες συσκέψεις με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η επιστροφή του πρώτου στην Αθήνα ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η κατάσταση έχει διαμορφωθεί πλέον έτσι, ώστε προαπαιτείται πολιτική απόφαση από την Αθήνα, πριν την τελική συμφωνία. Σε αυτό ωθούν προφανώς τα αυστηρότερα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.
Το μόνο θετικό είναι η φήμη ότι, ίσως, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις και τα πράγματα έχουν ήδη δρομολογηθεί, οπότε δεν απαιτείται η φυσική παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες
Σε αυτό συνηγορεί και η φήμη ότι η συμφωνία πιθανώς επέλθει εντός της προσεχούς Παρασκευής ή του Σαββάτου, στο Eurogroup, οπότε δεν θα χρειαστεί νέα Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή.
Μετά την ενημέρωη που θα έχει από τον κ. Τσακαλώτο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους υπουργούς του και ίσως εκ νέου τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τηλεφωνικά. Ωστόσο, ο «πονοκέφαλος» για το πώς θα «περάσει» τα μέτρα στην Βουλή παραμένει, αφού το πολιτικό κόστος για την δικομματική κυβέρνησή του θα είναι σημαντικό. Ένα επιπλέον ζητούμενο είναι το εάν και ποια μέτρα θα «περάσουν» από την αντιπολίτευση, καθώς ο αριθμός των βουλευτών που ακόμη ανθίστανται στην λήψη νέων μέτρων δεν είναι αμελητέος.
Γενικότερα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για την επικείμενη συμφωνία [βλ. σχετικά: Αισιόδοξος για συμφωνία ο Σακελλαρίδης], καθώς όλοι μιλούν για «έντιμη « και «βιώσιμη» συμφωνία με ορίζοντα επιτυχίας.
Το κλίμα αυτό συντηρούν οι κινήσεις που σημειώνονται στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, η δήλωση της Λαγκάρντ υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, η γαλλική θερμή υποστήριξη, το άγχος του Ματέο Ρέντσι για έκρηξη των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας σε περίπτωση Grexit, η πορτογαλική ανησυχία για την τύχη της μικρότερης χώρας της Ιβηρικής εάν «σπάσει» ο ελληνικός κρίκος, αλλά και ο «κινέζικος» πυρετός στα χρηματιστήρια. Όλα αυτά θεωρείται από την ελληνική πλευρά ότι πιέχουν τους δανειστές σε μια πιο υποχωρητική στάση έναντι του ελληνικού ζητήματος.
Άλλωστε προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί και ο δυναμικός αποκλεισμός, εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, των σεναρίων περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Χθες, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρη την θέση της Ελλάδας και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησής της, ενώ ταυτόχρονα καταδίκασε τα σενάρια των Ευρωπαίων πολιτικών ή θεσμικών παραγόντων που όλο αυτό το χρονικό διάστημα έκαναν λόγο για Grexit.
Ενδεχόμενη αποτυχία στο θέμα της συμφωνίας δεν σημαίνει αυτόματη παραίτηση του πρωθυπουργού
Κύκλοι της κυβέρνησης σχολιάζουν απαξιωτικά και με αρκετή δόση αδιαφορίας τα σενάρια που κυκλοφόρησαν στο εσωτερικό της χώρας περί δήθεν παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Τα σενάρια αυτά κυκλοφόρησαν από χθες το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Κορυφαίος υπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν έχει συζητηθεί φυσικά κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα ελάχιστες ημέρες μετά το θριαμβευτικό 61% στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Άλλος υπουργός απέδιδε τη σχετική φημολογία σε επιδιώξεις κατεστημένων συμφερόντων, που έτσι κι αλλιώς θέλουν να δουν τον κ. Τσίπρα να φεύγει από την πρωθυπουργία. «Ήλπιζαν ότι αυτό θα γίνει με την ήττα τού ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και τώρα αναζητούν άλλη αφορμή», σημείωνε.