Ενίσχυση οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας-Μαρόκου

Hμερίδα για τις προοπτικές ενίσχυσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας – Μαρόκου διοργάνωσε ο ΣΕΒ με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου του Μαρόκου κ. Abdellatif Mazouz, ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών Υπουργείων και Οργανισμών.

 

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες (Τρίτη 29.3.2011) στα Γραφεία του ΣΕΒ, προέδρευσε ο κ. Θανάσης Λαβίδας Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, ο Πρόεδρος του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου και πρώην Υπουργός κ. Χρήστος Φώλιας και ο Πρέσβης του Μαρόκου κ. El Ansari, ενώ την θετική εμπειρία από την δραστηριότητα στην αγορά του Μαρόκου παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ιntralot κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

 

Καλωσορίζοντας τον Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου του Μαρόκου, ο κ. Λαβίδας σημείωσε ότι το Μαρόκο θεωρείται μία από τις πλέον ανοικτές και δυναμικές οικονομίες της περιοχής, δεν έχει επηρεασθεί σημαντικά από τη διεθνή οικονομική κρίση, χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, έχει χαμηλό πληθωρισμό και παρουσιάζει αξιόλογο ρυθμό ανάπτυξης. Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση του Μαρόκου σχεδιάζει ευρύ πρόγραμμα νέων έργων υποδομής, οι ελληνικές εταιρίες κατασκευών, δομικών υλικών, ενέργειας και πληροφορικής μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος δραστηριότητας αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τον διεθνή προσανατολισμό τους.

 

Συνεργασίες μπορούν να δημιουργηθούν και σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και ασφάλειας, αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαχείρισης υδάτων, αντιμετώπισης περιβαλλοντικών κρίσεων, αύξησης του τουριστικού ρεύματος.

 

Ο κ. Λαβίδας τόνισε, ότι το «ανεξερεύνητο» έως τώρα Μαρόκο μπορεί να αποδειχθεί ενδιαφέρον προορισμός και διέξοδος για την ελληνική εξωστρέφεια, ενώ η σημερινή συγκυρία των αναταραχών σε χώρες του αραβικού τόξου αναδεικνύει ως ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη έγκαιρης παρουσίας ελληνικών εταιριών και αξιοποίησης των νέων δεδομένων. Όπως ανέφερε, με βάση το ενδιαφέρον που θα προκύψει, ο ΣΕΒ θα προγραμματίσει αποστολή ελληνικών εταιριών στο Μαρόκο για στοχευμένες συναντήσεις και επαφές με Μαροκινές εταιρίες, ενώ θα εξετάσει από κοινού με τον ομόλογο φορέα του Μαρόκου τη δημιουργία διμερούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

 

Σημειώνεται ότι, σκοπός της επίσκεψης της Μαροκινής αποστολής ήταν να ενημερώσει τις ελληνικές εταιρίες για τις εξελίξεις στην εθνική οικονομία, τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που προσφέρονται σε ξένους επενδυτές, καθώς και για τις δυνατότητες προώθησης ελληνικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και μέσω αυτής, σε άλλες της Νότιας Μεσογείου.

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον περισσότερα από 50 στελέχη ελληνικών εταιριών, καθώς είναι σε εξέλιξη ανακατατάξεις και αλλαγές σε χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, χώρος ζωτικής σημασίας για την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια. Η Μαροκινή πλευρά επιδιώκει να προσελκύσει ελληνικές επιχειρηματικές προτάσεις, ως εναλλακτική επιλογή από την παραδοσιακή εταιρική σχέση με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ