Όλα κρίνονται από μία κλωστή – Πιθανή εμπλοκή – Ασφυκτικές οι πιέσεις των δανειστών
Αναφορά σε ενδεχόμενο προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση μη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, περιέχεται στο εισηγητικό κείμενο του Eurogroup προς τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου Sky News Εντ Κόνγουεϊ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε ως προσχέδιο του Eurogroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα ανέρχονται στα 82 – 86 δισ. ευρώ, ενώ καμμία απολύτως αναφορά δεν υπάρχει περί κουρέματος των καταθέσεων.
Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές καλούνται να προχωρήσουν στην δημιουργία Ταμείου, όπου θα κατατεθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν στις ακόλουθες ενέργειες: Να αναπτύξουν ένα σταδιακά αυξανόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διοίκηση. Επιπλέον, τα ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία (ύψους 50 δισ. Ευρώ) θα μεταφερθούν σε ένα υπάρχον εξωτερικό και ανεξάρτητο ταμείο όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Λουξεμβούργου, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος. Ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσαν να το διαχειριστούν οι ελληνικές αρχές υπό την επιτήρηση σχετικών ευρωπαϊκών θεσμών».
Στο έγγραφο του Eurogroup εκφράζεται η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο οφείλεται σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτές οφείλονται στην χαλάρωση των πολιτικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, που οδήγησε στην πρόσφατη επιδείνωση του εγχώριου μακροοικονομικού και δημοσιονομικού περιβάλλοντος. Το Εurogroup υπενθυμίζει ότι τα κράτη Μέλη της Ευρωζώνης έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια ένα εντυπωσιακό σύνολο μέτρων για την υποστήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τα οποία διευκόλυναν το μονοπάτι της εξυπηρέτησής του και μείωσαν σημαντικά τις δαπάνες», γράφει χαρακτηριστικά το έγγραφο.
«Οι ελληνικές Αρχές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους δανειστές στο ακέραιο και έγκαιρα. Σε περίπτωση μη συμφωνίας θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα διαπραγματεύσεις για ένα time-out από την Ευρωζώνη, με μια πιθανή αναδιάρθρωση χρέους», συνεχίζει το έγγραφο.
Την ίδια ώρα, αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δεσμευτεί να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες του ελληνικού συστήματος διοίκησης, σε συμμόρφωση με ένα πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Άλλη μία δέσμευση είναι η εξομάλυνση των μεθόδων συνεργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εργασιών στην Αθήνα και η βελτίωση της υλοποίησης και της παρακολούθησης του προγράμματος.
Η κυβέρνηση πρέπει να συζητά με τους θεσμούς όλα τα προσχέδια νόμων στους σχετικούς τομείς και να αποσπά την συγκατάθεσή τους αρκετά νωρίτερα από την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή από την υποβολή τους στην βουλή. To Εurogroup τονίζει ξανά ότι η εφαρμογή είναι το σημείο κλειδί και σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι την 20η Ιουλίου την στήριξη των θεσμών και των Κρατών Μελών για τεχνική βοήθεια και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει την υποστήριξη από την Ευρώπη.
Από την άλλη, το Eurogroup επισημαίνει πως εξετάζεται η εφαρμογή επιπλέον μέτρων για να «μαλακώσει» το χρέος της Ελλάδας, αν κριθεί απαραίτητο, για να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι οι σημαντικές χρηματοπιστωτικές ανάγκες θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο.
Αυτά τα μέτρα, εξηγεί το έγγραφο, περιλαμβάνουν πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μπορούν να εξεταστούν έπειτα από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε μία πιθανή νέα συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα, και θα εξεταστούν έπειτα από μία θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Μέτρα μέχρι την Τετάρτη
Τα προαπαιτούμενα μέτρα που ζητείται να ψηφιστούν έως την Τετάρτη είναι:
– Ευθυγράμμιση του ΦΠΑ
– Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
– Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
– Εκσυγχρονισμός του κώδικα πολιτικής δικονομίας
– Διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
– Πλήρης εφαρμογή των αυτόματων περικοπών σε περίπτωση απώλειας δημοσιονομικών στόχων
– Ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις τράπεζες
– Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
– Λήψη αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
– Διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ
– Αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης
– Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα