Στο «μικροσκόπιο» των τραπεζών -μετά από εντολή του Υπουργείου Εργασίας- μπαίνουν ασφαλισμένοι αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που παίρνουν σύνταξη χωρίς να τη δικαιούνται.
Όπως εκτιμάται έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο πληρώνει το κράτος σε συνταξιούχους-«φαντάσματα».
Σε αυτό το πλαίσιο το ΙΚΑ έστειλε επείγουσα εγκύκλιο στις τράπεζες σχετικά με την υποχρέωσή τους να γνωστοποιούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα στοιχεία των συνδικαιούχων σε λογαριασμό αποβιώσαντος συνταξιούχου.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, όταν τα ποσά που πιστώθηκαν στο λογαριασμό αποβιώσαντος συνταξιούχου μετά το θάνατό του αναληφθούν εν όλων ή εν μέρει από τρίτα πρόσωπα, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται ύστερα από αίτηση του φορέα συνταξιοδότησης να γνωστοποιούν σ΄ αυτόν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση των λοιπών συνδικαιούχων του λογαριασμού του συνταξιούχου που απεβίωσε, καθώς και όποια άλλα στοιχεία έχουν για το πρόσωπο που εισέπραξε τις αχρεωστήτως πιστωθείσες συντάξεις.
Μάλιστα δίνεται εντολή στις υπηρεσίες του ιδρύματος ,στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την αυστηρή εποπτεία της ορθής καταβολής των συντάξεων και της διασφάλισης των συμφερόντων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στα έγγραφά προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την αναζήτηση στοιχείων συνδικαιούχων κοινού λογαριασμού, να επικαλουνται την ως άνω σχετική διάταξη και τη ρητή υποχρέωση που απορρέει από αυτήν.
Μόνο στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων την τελευταία διετία εντοπίστηκαν περίπου 7.000 «ύποπτες» περιπτώσεις συνταξιούχων που λάμβαναν «μετά θάνατον» σύνταξη.
Από τους συνολικά 205.000 μερισματούχους του το ταμείο προχώρησε στη διαγραφή των 4.300 (ποσοστό 2,15%) αφού πρώτα όμως εισπράξανε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.
Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι η εταιρία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) απέστειλε 800.000 κάρτες ΑΜΚΑ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ από τις οποίες τις επεστράφησαν περίπου 30.000 επειδή άνηκαν σε νεκρούς (ποσοστό 3,75%).
Άγνωστο πόσες τελικά δεν επεστράφησαν.