Η ελληνική Βουλή ψήφισε τα προαπαιτούμενα προκειμένου να υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει τα ίδια μέτρα λιτότητας που οι Έλληνες απέρριψαν στο δημοψήφισμα.
Η ψήφιση προκάλεσε αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα την ώρα που πραγματοποιούνταν ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σε πέντε διαγράμματα το πρακτορείο Bloomberg προσπαθεί να αποτυπώσει τα οφέλη αλλά και τις ζημίες από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καθώς όπως σημειώνει «οι Έλληνες ακόμη αναρωτιούνται εάν το απόλυτο έπαθλο, δηλαδή η παραμονή στο ευρώ, είναι τόσο καλό ώστε να υπομείνουν επιπλέον λιτότητα. Η ιστορία, ίσως, δίνει κάποιες απαντήσεις».
1. Κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Η ένταξη στην Ευρωζώνη ήταν, αρχικά, πολύ καλή για την Ελλάδα. Το μέγεθος της οικονομίας (σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ) ενισχύθηκε κατά 25% και έφθασε πολύ κοντά στο να ισοφαρίσει τον μέσο όρο της Ε.Ε. Κατόπιν, όμως, οι Έλληνες είδαν με τρόμο, καθώς κατέφθασε αρχικά η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και ακολούθως η δική τους κρίση χρέους, όλα τα κέρδη να εξατμίζονται. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υποχώρησε στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν το 2011 και έχει πέσει στο 74% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
2. Χρηματιστήριο
Εάν το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί «καθρέφτη» του επιχειρηματικού κλάδου, τότε είναι αρκετό δύσκολο να δει κάποιος τα οφέλη του ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αν και υπήρξε ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου μεταξύ 2003 και 2007, ποτέ δεν έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 6.355 μονάδων που είχε αγγίξει πριν από την ένταξη στην Ευρωζώνη, ενώ ακολουθεί πορεία πτώση, έχοντας αποδυναμωθεί χαμηλότερα από τις 800 μονάδες.
3. Εμπόριο
Ένα από τα οφέλη που περιμένει να δει κάποιος για την Ελλάδα θα ήταν η εκτίναξη της αξίας των εμπορικών της σχέσεων με τις άλλες χώρες με τις οποίες μοιράζεται το ίδιο νόμισμα. Αυτό συνέβη. Από τα 4,5 δισ. ευρώ που ήταν η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ευρώπη το 2000, αυτή έφθασε στα 11,2 δισ. ευρώ το 2014. Υπάρχει, όμως, και ένα «δύσκολο» σημείο. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς χώρες εκτός Ευρωζώνης εκτινάχθηκε στα 24,8 δισ. ευρώ από 6,5 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα.
4. Ανεργία των νέων
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανεργία είχε αρχίσει να υποχωρεί πριν η Ελλάδα ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Κατά τα πρώτα χρόνια στην Ευρωζώνη η ανεργία συνέχισε να υποχωρεί και κυρίως για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών. Όμως κατέφθασε η κρίση, με αποτέλεσμα η ανεργία των νέων να ξεπεράσει το 50%, όντας η δεύτερη μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
5. Αποταμιεύσεις
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων άγγιζαν το 16% του ΑΕΠ, αλλά η πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό τους οδήγησε σε καταναλωτική μανία. Αποτέλεσμα το επίπεδο των αποταμιεύσεων να υποχωρήσει στο 4% του ΑΕΠ. Τώρα που ο φθηνός δανεισμός αποτελεί παρελθόν, οι Έλληνες έγιναν περισσότερο συντηρητικοί ως προς την κατανάλωση και αρχίζουν να αποταμιεύουν εκ νέου. Έως τα τέλη του 2013 οι αποταμιεύσεις είχαν ανακάμψει στο 11% του ΑΕΠ.