Δριμεία κριτική στους Οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας άσκησε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, στη συνάντηση εργασίας που είχε σήμερα με ευρωβουλευτές της ομάδας σοσιαλιστών με θέμα την πολιτική συνοχής της ΕΕ μετά το 2013.
“Χθες ένας οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε περαιτέρω τη χώρα μας και είναι ο ίδιος οίκος που βαθμολόγησε με “ΑΑA” τα τοξικά ομόλογα. Να σταματήσουν να συμπεριφέρνονται με αυθαίρετο και απαράδεκτο τρόπο απέναντι σε λαούς και έθνη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός ανέφερε ότι πρόσφατα είχε σειρά συναντήσεων με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Χαν, στον οποίο έθεσε έξι προτάσεις, έναν “οδικό χάρτη”, πάνω στον οποίο πρέπει κατά την εκτίμηση του υπουργείου να βασιστεί η πολιτική συνοχή για μετά το 2013. Αυτό ο “οδικός χάρτης” αφορά στα εξής:
– Η πολιτική συνοχή θα πρέπει να ενδυναμωθεί οικονομικά και να καλύψει όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες της ΕΕ.
– Όταν θα αποφασιστεί η κατανομή των κονδυλίων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, με χρήση των πιο πρόσφατων δεικτών. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε να ληφθούν υπόψη τουλάχιστον οι περιφερειακοί δείκτες για το 2011.
– Είναι χρήσιμο να προβλεφθεί η επαρκής κάλυψη για τις μεταβατικές περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνεί η χώρα μας με την πρόταση της Επιτροπής για μια μεταβατική (ενδιάμεση) κατηγορία και ??πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατεθεί επαρκής χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι ορατές επεμβάσεις που αφορούν τη Στρατηγική 2020 και όχι μόνο.
– Συμφωνεί η χώρα μας με την τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων που συνδέονται με τους στόχους της Πολιτικής Συνοχής. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι προϋποθέσεις αυτές δεν θα πρέπει να είναι ασφυκτικές και μη ρεαλιστικές.
– Η σύνδεση της Πολιτική Συνοχής με τη στρατηγική Ευρώπη 2020, η οποία είναι απαραίτητη και σημαντική, δεν θα πρέπει να περιορίσει την ευελιξία των κρατών μελών να προγραμματίζουν σύμφωνα με τις εθνικές ή περιφερειακές τους ανάγκες.
– Οι περιφέρειες με τις μόνιμες γεωγραφικές παθογένειες θα πρέπει να τύχουν ειδικής προσοχής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία μιας διακριτής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας αλλά επίσης και με τη συμπερίληψη στην Ενδιάμεση κατηγορία, που έχει προταθεί από την Ευρώπη.