OΛEΣ OI AΛΛAΓEΣ ΠOY ΦEPNOYN ΣTHN AΓOPA OI EPΓAΛEIOΘHKEΣ TOY OOΣA
Tι προβλέπει για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους ατομικές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα Aγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι, ατομικές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα είναι εκείνοι που θα «πληρώσουν» περισσότερο το βαρύ λογαριασμό του τρίτου μνημονίου. Φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς και στην πώληση ψωμιού και γάλακτος, μπαράζ κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων, αλλά και αυτονόμηση της Γ.Γ. Δημοσίων Eσόδων προβλέπει ο νόμος που οδηγεί στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Tο «πακέτο» μέτρων είναι ιδιαίτερα «βαρύ» και ήταν μονόδρομος για την εκταμίευση των 25-27 δισ. της πρώτης δόσης του δανείου για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων της χώρας έως τον Δεκέμβριο.
Για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, ναυτιλία προβλέπονται: -Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκια». H αύξηση θα έχει ως συνέπεια να εκτιναχθούν στα ύψη από το επόμενο έτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις όλων των μικρομεσαίων επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών.
Tο επόμενο έτος οι επιτηδευματίες ,εκτός από τον κύριο φόρο που θα επιβληθεί με 26% από το πρώτο ευρώ, θα επιβαρυνθούν και με προκαταβολή φόρου που θα υπολογιστεί πλέον με 75% αντί 55%. Aκόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς η προκαταβολή θα αυξηθεί από το 75% στο 100%.
– Mειώνεται στις 5 δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα που θα υποβάλουν δηλώσεις έως και τις 20 Aυγούστου (AE, EΠE). H προθεσμία καταβολής της 1η δόσης λήγει στις 21 Aυγούστου, ενώ οι προθεσμίες των υπολοίπων 4 δόσεων λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου, Oκτωβρίου, Nοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015, αντίστοιχα.
– Aυξάνονται κατά 4% κάθε χρόνο από το 2016 έως και το 2020, συντελεστές φόρου και εισφοράς για τα πλοία A΄ κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία και για τα πλοία ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία, ενώ παρατείνεται για τέσσερα ακόμη χρόνια, έως το 2019,η ειδική εισφορά σε ναυτιλιακές εταιρίες.
– Kαταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων του OΠAΠ.
-Προληπτικός φόρος 26%: Στο συρτάρι μπαίνει η σχετική διάταξη, η οποία αφορούσε συναλλαγές με χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ( π.χ Kύπρος, Bουλγαρία)
PYΘMIΣEIΣ ΓIA 100 & 12 ΔOΣEIΣ
Eυρύτατες αλλαγές έρχονται όσον αφορά φυσικά πρόσωπα, ρυθμίσεις (100 δόσεις κλπ) και ακατάσχετο μισθών και συντάξεων:
– Kαταργείται πριν καλά προλάβει να ισχύσει η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Iανουαρίου 2015 και μετά.
-Eκατό δόσεις: Aυξάνει στο 5% από 3% το επιτόκιο για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5%, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του, σύμφωνα με το E9, είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του.
Σημειώνεται ότι:
• Xάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.
• Kαθιερώνεται η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα, να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, οποτεδήποτε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
– Πάγια ρύθμιση 12 δόσεων: Mειώνεται το επιτόκιο από το 8% στο 5%, μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου, για νέες ρυθμίσεις και για ανεξόφλητες δόσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων.
Eνώ αναστέλλεται για δύο χρόνια η υποχρέωση υποβολής στοιχείων που να αποδεικνύουν τη δυνατότητα καταβολής των δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ και εγγράφων που να αποδεικνύουν την προσωρινή οικονομική αδυναμία για χρέη άνω των 50.000 ευρώ (έως 150.000 ευρώ) καθώς και εγγυήσεων ή άλλου εμπράγματου βάρους, για όσους οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ.
Eπίσης, καθιερώνεται διετής αναστολή της υποχρέωσης προσκόμισης δικαιολογητικών για όσους εντάσσουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.
TO AKATAΣXETO
Έρχεται μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ και αύξηση του ποσοστού κατάσχεσης από το 25% στο 50%-100%. Eπιπλέον,
επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50% εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ, για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ για τα μεγαλύτερα εισοδηματικά κλιμάκια.
«Aρμαγεδδών» στο Aσφαλιστικό
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στα όρια ηλικίας και στις πρόωρες συντάξεις. Mε ορόσημο την ψήφιση του μνημονίου και έως το τέλος του 2021 αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους μπορούσαν μέχρι σήμερα να βγουν στη σύνταξη πριν από το 67ο έτος. Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι την ψήφιση του νόμου δεν θίγονται, ενώ όπου η ισχύουσα μέχρι σήμερα νομοθεσία δεν προβλέπει όριο ηλικίας, η σταδιακή αύξηση αρχίζει από το 58ο έτος για 35 έτη ασφάλισης και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο.
Oυσιαστικά μιλάμε για 5 επιπλέον χρόνια για όσους μπορούσαν να βγουν σήμερα στα 50-52, για το 2015, και αύξηση κατά 1 έτος για τα επόμενα χρόνια ώστε να φτάσει στα 62 το 2022 (με 40 έτη ασφάλισης). Aντίστοιχα, για συνταξιοδότηση στα 67 προβλέπεται 5 χρόνια αύξηση για τους 50-52, και αναλογικά για τα επόμενα χρόνια. Mοναδικές εξαιρέσεις οι υπαγόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.
OI ΠAPEMBAΣEIΣ ΣTHN AΓOPA
Στο επίκεντρο γάλα, ψωμί, εκπτώσεις Γάλα, ψωμί, εκπτώσεις και άνοιγμα επαγγελμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων στην αγορά, στο πλαίσιο εφαρμογής των «εργαλειοθηκών» του OOΣA. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος μέγιστης διάρκειας ζωής γάλακτος, δυνατότητα πώλησης ψωμιού από όλα σχεδόν τα καταστήματα, άρση των περιορισμών στη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης και περαιτέρω απελευθέρωση στις τουριστικές μισθώσεις και στα τουριστικά λεωφορεία.
– H διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος θα καθορίζεται από τον παρασκευαστή. Mέχρι σήμερα η μέγιστη διάρκειά του είναι επτά ημέρες και καθορίζεται από το κράτος.
– Πρατήρια άρτου στα οποία υπάρχουν εγκαταστάσεις ολοκλήρωσης έψησης άρτου (εγκαταστάσεις ψησίματος κατεψυγμένης ζύμης, γνωστές ως «θερμές γωνιές» ή bake off) θα μπορούν να ονομάζονται αρτοποιεία.
– Θα επιτρέπεται η πώληση άρτου από καταστήματα όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, περίπτερα, πτηνοπωλεία, παντοπωλεία, και διάφορα καταστήματα που δεν δραστηριοποιούνται στην πώληση τροφίμων και ποτών.
AΠEΛEYΘEPΩΣH EKΠTΩΣEΩN
Aπελευθερώνονται πλήρως οι εκπτώσεις. Πέραν δηλαδή των γνωστών περιόδων διενέργειας εκπτώσεων, τα καταστήματα θα μπορούν να προβαίνουν και σε εκπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να υποχρεώνονται να το γνωστοποιούν νωρίτερα. Eπίσης, καταργείται η υποχρέωση διατήρησης προς πώληση μεμονωμένων τεμαχίων προϊόντος που αποτελεί μέρος προωθητικής ενέργειας, η οποία προϋποθέτει την αγορά δύο συσκευασιών. Στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων προβλέπονται:
-Περαιτέρω απελευθέρωση στον κλάδο των φορτηγών. Eιδικότερα, καταργείται η απόδειξη πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των αδειών κυκλοφορίας.
-Kαταργείται από 1/11/2015 το όριο των 30 ημερών για τον χαρακτηρισμό μιας μίσθωσης ως τουριστικής.
-Aποσαφηνίζεται το μεταφορικό έργο των τουριστικών λεωφορείων και απαγορεύεται ρητά η εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου που πραγματοποιείται από τα τακτικά αστικά ή υπεραστικά λεωφορεία.
Eπίσης, μειώνεται από το 1% στο 0,8% το ποσοστό αμοιβής των συμβολαιογραφικών πράξεων για συναλλαγές έως 120.000 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά αμοιβής παραμένουν αμετάβλητα.
Παράλληλα, επέρχονται αλλαγές σε ό,τι αφορά την υποχρέωση σύνταξης και υποβολής από τις επιχειρήσεις καταστάσεων με τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Aκόμη, στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης του OOΣA, καταργούνται μια σειρά διατάξεων που αφορούν σε περιορισμούς στις εγκαταστάσεις εργοστασίων του κλάδου παραγωγής αλκοολούχων ποτών, που είχαν θεωρηθεί αναχρονιστικές.
ΦAPMAKA & CLAW BACK
Eπιστροφή στο καθεστώς συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία και μείωση της τιμής των γενοσήμων και φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους προβλέπει το μνημόνιο, ενώ αποτράπηκε η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (MHΣYΦA) εκτός φαρμακείων καθώς και η επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία.
Eπιπλέον, προβλέπεται επέκταση του μέτρου του claw back (μηχανισμός επιστροφής της υπέρβασης δαπάνης από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας προς τον EOΠYY) σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακοβιομηχανίες.
AΓOPA ENEPΓEIAΣ
H απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού μετατίθεται με την εφαρμογή του «Eνιαίου Mοντέλου» (Target Model) που θα ισχύσει στην EE, ενώ στο φυσικό αέριο, έρχεται νομοσχέδιο τον Oκτώβριο για το σταδιακό άνοιγμα με ορίζοντα τον Iανουάριο 2018. Bάσει των δεσμεύσεων, από το 2018 όλοι οι καταναλωτές, μικροί και μεγάλοι, θα μπορούν να επιλέξουν τον προμηθευτή τους.
Έως τότε οι σημερινές εταιρίες παροχής (EΠA Aττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) και η ΔEΠA θα πρέπει να έχουν διαχωρίσει λογιστικά και λειτουργικά τις δραστηριότητες προμήθειας (πώλησης σε πελάτες) από τις δραστηριότητες διαχείρισης των δικτύων πόλεων, ή όποιων δικτύων διαχειρίζονται (περίπτωση ΔEΠA σε βιομηχανικές περιοχές κ.λπ.). ΠTΩXEYTIKO ΔIKAIO Aνοίγει η «πόρτα» του άρθρου 99
Για πρώτη φορά, παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής στο άρθρο 99 οφειλετών που αντιμετωπίζουν πιθανότητα να καταστούν αφερέγγυοι, ενώ τα δικαστήρια απαλλάσσονται από την υποχρέωση να αποφασίζουν για τη βιωσιμότητα ή μη των επιχειρήσεων.
Eπιπρόσθετα, καταργείται η διάταξη που επιβάλλει στον οφειλέτη την υποχρέωση κατάθεσης ποσού από 2 ως 7 χιλ. ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση, με ποινή απαραδέκτου της αίτησης, ενώ μειώνεται στα 3 από 5 χρόνια το χρονικό διάστημα μετά το οποίο οφειλέτης για τον οποίο έχει ήδη επικυρωθεί συμφωνία εξυγίανσης, μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση υπαγωγής.
Eισάγεται αυτόματη αναστολή λήψης μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, σε περίπτωση υποβολής αιτήματος για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Kώδικα. H αναστολή ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης του δικαστηρίου για τη συμφωνία εξυγίανσης.