Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι η επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, υποστηρίζει σε συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομίας και Υποδομών, Γιώργος Σταθάκης. “Γι’ αυτό και επιμείναμε να αναθεωρηθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα” σημειώνει.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σκέλος της συμφωνίας, ο κ. Σταθάκης εστιάζει στην προκαταβολή των κεφαλαίων της νέας δανειακής σύμβασης, στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το ΕΣΠΑ, στα νέα αναπτυξιακά εργαλεία, όπως το “σχέδιο Γιούνκερ”, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση και βρίσκεται σε κοινωνικό διάλογο αναφορικά με το πλαίσιο που θα θέτει ο νέος νόμος.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, αναφέρει ότι ήδη η συμφωνία προβλέπει την υποκατάσταση του χρέους της περιόδου 2015-2022 με νέο, μικρότερων επιτοκίων και μεγαλύτερης διάρκειας, και υπογραμμίζει ότι το αμέσως προσεχές διάστημα οι δανειστές έχουν δεσμευτεί να ανοίξει η συζήτηση για μια συνολικότερη παρέμβαση, που θα αντιμετωπίζει με αποφασιστικό τρόπο το πρόβλημα του χρέους για τα χρόνια μετά το 2022.
Σε ερώτηση αν μετά την ψήφιση της συμφωνίας πρέπει να αναμένουμε κάλπες, ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και η οικονομία χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον για να μπορέσει να ανακάμψει. Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δοκιμάζεται και αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως συντεταγμένο κόμμα επιδιώκει να λύσει να τα προβλήματα του μέσα από το συνέδριο του Σεπτεμβρίου. “Είναι αναμφίβολο ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική συνεννόηση προκειμένου να επιλυθούν οι διαφωνίες, να συναποφασιστούν οι κανόνες λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης από όλο το φάσμα των διαφορετικών απόψεων” προσέθεσε. Στην κατεύθυνση αυτή ευελπιστεί πως θα πρυτανεύσουν η λογική και η συντεταγμένη επίλυση των διαφορών.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, με την έγκριση του κειμένου της συμφωνίας και την ψήφιση των προαπαιτουμένων δεν ολοκληρώνεται ο κύκλος της διαπραγμάτευσης, καθώς εκκρεμεί η πρώτη αξιολόγηση, στο τέλος της οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Σημαντική θεωρεί, επίσης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα ολοκληρωθεί, όπως εκτιμά, τον Οκτώβριο. Αφού συμβούν αυτά, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, τονίζει.