Η ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ για το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα δεν θα αποτελέσει πρόβλημα «αφού το πρόγραμμα έχει τη στήριξη του κυρίου Σόιμπλε», αναφέρει ο Economist σε σχετικό του άρθρο που φέρει τον τίτλο «Το τρίτο πακέτο διάσωσης παίρνει το πράσινο φως».
Όπως εξηγεί στο άρθρο ο συντάκτης του, ακόμα και αν τα εθνικά κοινοβούλια των μικρότερων χωρών απορρίψουν τη συμφωνία, κάτι τέτοιο δεν θα την εκτροχιάσει καθώς η διαδικασία ψηφοφορίας στον ESM επιτρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται με το 85% των ψήφων, η βαρύτητα των οποίων είναι ανάλογη του μεγέθους της οικονομίας.
«Αυτό σημαίνει ότι ενώ μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία μπορεί να μπλοκάρει τέτοιες αποφάσεις, μικρότερες χώρες δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο», αναφέρει το άρθρο.
«Αντίθετα όμως με τα δύο πρώτα πακέτα διάσωσης, σε αυτό το ΔΝΤ δεν έχει εμπλακεί ακόμα» συνεχίζει ο Economist τονίζοντας ότι η συμμετοχή του Ταμείου δημιουργεί δίλημμα ειδικά για τη Γερμανία καθώς από τη μια πλευρά θα αποτελέσει έναν καλύτερο «επιτηρητή» από την Κομισιόν για την εφαρμογή του προγράμματος και θα συμβάλει και σε ένα μέρος του πακέτου διάσωσης, αλλά από την άλλη η Γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να προσφέρει το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους που ζητά το ταμείο καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοια αιτήματα από άλλες χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς διάσωσης.
«Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του ΔΝΤ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, η απόφαση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου σηματοδοτεί μία αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότω, επιτρέποντας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα είναι τώρα «αμετάκλητα» μέλος της ευρωζώνης», αναφέρει ο Economist που στη συνέχεια σχολιάζει ότι αυτό που βοήθησε στην οριστικοποίηση της συμφωνίας ήταν η «αλλαγή μυαλού» από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από έξι μήνες συγκρούσεων.
Το άρθρο κάνει αναφορά και στην εσωτερική κατάσταση της Ελλάδα και στην περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Αν αυτή λειτουργήσει εναντίον του, θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές» εξηγεί το άρθρο. «Από την στιγμή που ο Πρωθυπουργός παραμένει σημαντικά δημοφιλής, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του ως επικεφαλής ενός πιο πραγματιστικού κόμματος, απαλλαγμένου από την σκληροπυρηνική αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας τις πιθανότητες να λειτουργήσει το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», σημειώνει ο Economist που καταλήγει τονίζοντας ότι «αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο για την Ελλάδα» γιατί «ακριβώς όπως και πριν, το πολιτικό ρίσκο θα μπορούσε να καταστρέψει τις προοπτικές στην Ελλάδα».