Ραγδαίες είναι οι αλλαγές που φέρνει το νέο μνημόνιο στην αγορά εργασίας, τις επιχειρήσεις και τα κλειστά επαγγέλματα.
Συγκεκριμένα, και όσον αφορά τον Πτωχευτικό Κώδικα, η νέα συμφωνία διευκολύνει την επανασύσταση εταιρειών από τον ίδιο επιχειρηματία που κήρυξε πτώχευση, καταργώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να κηρυχθεί μια εταιρεία και τυπικά πτωχευθείσα.
Επιπλέον, αναμένεται να δημιουργηθεί μια ειδική θέση συμβούλου αφερεγγυότητας, ο οποίος θα αναλαμβάνει όλα τα διαδικαστικά της πτώχευσης και της εκκαθάρισης της θνησιγενούς εταιρείας.
Αλλαγές έρχονται και στα κλειστά επαγγέλματα που ανοίγουν, με πρώτα αυτά των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών.
Για τους συμβολαιογράφους, οι αλλαγές αφορούν κυρίως τις αμοιβές τους οι οποίες μειώνονται. Συγκεκριμένα, για συμβόλαια αξίας από 0 ευρώ έως 120 χιλιάδες ευρώ μειώνονται από 1% που ισχύει σήμερα στο 0,80%, ενώ για τα συμβόλαια μεγαλύτερης αξίας η απελευθέρωση των αμοιβών έχει ήδη θεσμοθετηθεί από προηγούμενα μνημόνια.
Όσον αφορά τους δικαστικούς επιμελητές εφεξής θα μπορούν να δραστηριοποιούνται πέραν της αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου, αφού η έκταση δραστηριοποίησής τους θα ορίζεται από αυτή στην οποία έχει αρμοδιότητα το Εφετείο. (Διαβάστε επίσης: Η «σφαγή των αμνών» στην Πολιτική Δικονομία)
Ειδικά για τον Νομό Αττικής, όπου υπάρχουν δύο Εφετεία – Αθήνας και Πειραιά- προβλέπεται οτι οι δικαστικοί επιμελητές θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στις περιφέρειες και των δύο Εφετείων.
Σημειώνεται ότι ανάλογες ρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί και για τους δικηγόρους με τα προηγούμενα μνημόνια.