Προγράμματα ύψους 17 εκατ. ευρώ με στόχο την ένταξη των ανέργων της Περιφέρειας Κρήτης στην αγορά εργασίας εξήγγειλε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, και ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου, στα πλαίσια επαφών με πολιτειακούς, αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η κα Κατσέλη υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκηγια την ανάπτυξη και την υλοποίηση του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης της Εργασίας στην Κρήτη, στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Στήριξη της Εργασίας.
Επίσης η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στην άμεση ένταξη 3.000 ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας, ύψους 9,2 εκ. ευρώ για την Κρήτη, με επίδομα κοινωνικής εργασίας αντίστοιχου του βασικού μισθού έως 5 μήνες, με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν έργα άμεσης απόδοσης, όπως αποκατάσταση και βελτίωση αστικού περιβάλλοντος, καθαρισμού ακτών, μικρά κατασκευαστικά έργα, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.
Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε και την υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για την Κρήτη, ύψους 8 εκ. ευρώ, με 7.000 νέες θέσεις εργασίας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας. Κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν ουσιαστικά, μέσα από τη δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων για την εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, βασισμένο στο αναπτυξιακό πρότυπο και τις προτεραιότητες της περιφέρειας. Η προκήρυξη του συνολικού προγράμματος αναμένεται το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Αναφέρθηκε επίσης και στο σχέδιο νόμου με το οποίο θεσμοθετείται η Κοινωνική Οικονομία στη χώρα. Το νομοσχέδιο κατατίθεται μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Σημαντικό εργαλείο προς τον σκοπό αυτό είναι η ίδρυση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Με την αρωγή των τοπικών εταίρων και έχοντας σημαντικά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις θα έχουν εμπορική ιδιότητα, αλλά θα προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, δίνοντας σημαντική ώθηση στο κοινωνικό επιχειρείν και την οικονομική ένταξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κα Κατσέλη υπογράμμισε τα εξής:
«Σήμερα είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς για τη στήριξη της εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, που αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και ολόκληρης της Κυβέρνησης. Με δράσεις ύψους 17 εκ. ευρώ στηρίζουμε την εργασία στην Περιφέρεια της Κρήτης, διότι το ζητούμενο για το Υπουργείο Εργασίας είναι αντί να χορηγούμε επιδόματα ανεργίας, να επιδοτήσουμε το δικαίωμα στην εργασία. Στον άξονα αυτό τα δύο νέα προγράμματα στοχεύουν πρώτον στην ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένα και αξιοκρατικά κριτήρια και στην άμεση υλοποίηση δράσεων που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Δεύτερον, στην προετοιμασία ανθρώπινου δυναμικού και στην κινητοποίηση βιώσιμων ιδιωτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν σταθερές θέσεις εργασίας. Το εθνικό στοίχημα για εμάς είναι να σταθούμε δίπλα στον πολίτη που δοκιμάζεται από την ύφεση με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, να στηρίξουμε την οικογένεια που βιώνει το δράμα της ανεργίας και να δώσουμε μια θετική προοπτική στους πολίτες, οι οποίοι ζητούν να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην εργασία».
«Ιδιαίτερα με την Περιφέρεια, αλλά και όλους τους αναπτυξιακούς φορείς, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας που στο σύνολο της χώρας αφορούν 55.000 θέσεις εργασίας και θα υλοποιηθούν από συλλογικούς φορείς με 3.000 εργαζόμενους στην Κρήτη.
Με την ευκαιρία όμως θα συζητήσουμε και για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που θα υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες και θα στηρίξουν 37.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα που στηρίζουν και προωθούν την εργασία στις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι οι απόφοιτοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι νέοι, οι γυναίκες και οι ομάδες πληθυσμού ηλικίας από 55 ως 64 χρονών, που αποτελούν μια κοινωνικό – οικονομική καινοτομία και μια ριζοσπαστική πολιτική, η οποία μπορεί να ανοίξει τους δρόμους για πολλούς νέους» πρόσθεσε ο κ. Κέρογλου.