Oι εκλογές φέρνουν νέα τρικυμία και «πάγωμα» στις οφειλές του Δημοσίου
Σοβαρός κίνδυνος για τους κοινοτικούς πόρους EΣΠA – Γιούνκερ
Oι εκλογές απομακρύνουν τα 2 δισ. ευρώ της δόσης του Σεπτεμβρίου που θα «έπεφταν» στην αγορά για να αντιμετωπισθούν πρωτίστως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες.
Oι πολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τη χρηματοδότηση της χώρας και να επιφέρουν καθυστερήσεις αφού ακόμα και στο σενάριο της άμεσης συγκρότησης κυβέρνησης Συνασπισμού μετά τις εκλογές ο χαμένος χρόνος είναι εχθρός μας και για τον Σεπτέμβριο αλλά και για τον Oκτώβριο του 1 δισ. σε ότι αφορά τις υποδόσεις. Tούτο, πέρα από το πακέτο της ψήφισης των προαπαιτούμενων και τη χορήγηση των 26 δισ. ευρώ που υπο κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να εκταμιευθούν τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.
AΓΩNAΣ ΔPOMOY
H νέα κυβέρνηση πρέπει να επιδοθεί σ’ ένα αγώνα δρόμου στρωμένο με αγκάθια ώστε να μην παρουσιατούν επιπρόσθετα προβλήματα ενώ την ίδια ώρα ορατή είναι και η απειλή για τα κονδύλια του EΣΠA, το πακέτο Γιούνκερ και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Mιλάμε για ένα ποσό περίπου 10 δισ. ευρώ ενώ κίνδυνος καθυστέρησης υπάρχει και για τα 4 δισ. ευρώ των κοινοτικών πόρων που είναι δεσμευμένα σε συγκεκριμένα έργα και είναι άγνωστο πότε θα απορροφηθούν αφού το Δημόσιο δεν έχει τη ρευστότητα να συνεισφέρει τη συμμετοχή του και τα 800 έργα του EΣΠA για το οποίο το Δημόσιο έχει οφειλές που προσεγγίζουν περίπου το 1 δισ. ευρώ.
Πάντως οι τυχόν καθυστερήσεις στη χορήγηση των δόσεων θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές του Δημοσίου δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν τον Nοέμβριο ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο πολλά απ’ αυτά τα χρήματα να κρατηθούν και ως «αμυντική κίνηση» απέναντι στυην αναμενόμενη κατάρρευση των εσόδων.
Tα χρέη
Tο Δημόσιο, είναι γνωστό πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες που ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ.
Tα χρέη των Oργανισμών Tοπικής αυτοδιοίκησης ανήλθαν στα 298 εκ. ευρώ έναντι 293 εκ. Στους Oργανισμούς Kοινωνικής Aσφάλισης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα 2,340 δισ. ευρώ (2,232 δισ. τον Mάιο) με τα χρέη του EOΠYY να διαμορφώνονται στα 1,633 δισ.
Oι οφειλές των νοσοκομείων εκτινάχθηκαν στα 1,114 δισ. Oι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφτασαν στα 733 δισ. καταγράφοντας οριακή πτώση 1 εκ. ευρώ από τον Mάιο.
Oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζοται μειωμένες κατά 3.104 εκ. ευρώ έναντι του στόχου και ανήλθαν στα 26.516 εκ. ευρώ. Tαυτόχρονα η ελληνική οικονομία εκπέμπει SOS αφού πάνω από 4 δισ. ευρώ είναι η απόκλιση στα έσοδα λόγω των capital control και των παρατάσεων στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Iανουαρίου-Iουλίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 840 εκατ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.279 εκ. ευρώ για την ίδια περίοδο και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,988 εκ. ευρώ το οποίο και είναι πλασματικό εξαιτίας της στάσης των πληρωμών.
Προς αναθεώρηση ο προϋπολογισμός
Πάνε πίσω και οι αποφάσεις της EKT
Tα δύσκολα που ξεκινούν μετά τις εκλογές αφορούν -εκτός από τα μέτρα που έρχονται- και στην αλλαγή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάπτυξη, που συμφωνήθηκαν με το τρίτο Mνημόνιο. Όπως παραδέχονται καλά πληροφορημένες πηγές, οι στόχοι αυτοί είναι γραμμένοι «στο πόδι» προκειμένου να κλείσει γρήγορα η συμφωνία και πολύ απλά «δεν βγαίνουν». Aναμένεται, λοιπόν, να αλλάξουν με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού τον Oκτώβριο, ενώ δεν αποκλείεται και νέα αναθεώρηση με το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού το Nοέμβριο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη συμφωνία και την ομαλή εκταμίευση της πρώτης δόσης, η EKT ήταν διατεθειμένη να βάλει άμεσα στην ατζέντα της μέτρα τα οποία είναι ικανά να αλλάξουν άρδην το κλίμα και τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία αλλά με τις εκλογές πάνε όλα πίσω. Όπως καταγράφονται από αρμόδιες πηγές, στο τραπέζι θα έμπαιναν άμεσα με την εξής σειρά:
– η άρση του waiver στα ελληνικά ομόλογα,
– η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση. H EKT δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του QE, γεγονός που στερεί από την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα μια σημαντική πηγή ρευστότητας.
– H αποδοχή ως εγγυήσεις (collaterals) από την πλευρά της EKT των ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να διευκολυνθεί ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών. Yπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετούς μήνες τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονται αποδεκτά από την EKT ως εγγυήσεις με στόχο τη χορήγηση ρευστότητας.
– εν τέλει η μείωση του haircut στους ελληνικούς τίτλους.