Με ικανοποιητικά μεγέθη και δυναμισμό, παρά την αρνητική επίδραση της τραπεζικής αργίας και των capital contrοls, ξεκινά το Σάββατο η επετειακή 80ή Διεθνής Έκθεση, η οποία φιλοδοξεί να “μαγέψει” τους επισκέπτες της και με την πρόσθετη γοητεία που της χαρίζουν τα αντίγραφα των “Μαγεμένων”, που η ΔΕΘ εξασφάλισε από το Μουσείο του Λούβρου.
Πρόκειται για τα αντίγραφα τεσσάρων αμφίπλευρων αγαλμάτων, που είχαν αφαιρεθεί από τη Θεσσαλονίκη πριν από 151 χρόνια -το 1864- και έκτοτε δεν κατέστη δυνατόν να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, παρά τις διαδοχικές διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς, τόσο κατά την ανάληψη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από την πόλη το 1997 όσο και το 2012 από τον Δήμο.
Στα περσινά επίπεδα τα μεγέθη
Μαζί με τον ενισχυμένο πολιτιστικό της χαρακτήρα φέτος, η διοργάνωση διατηρεί και τον επιχειρηματικό δυναμισμό της, σε όρους τουλάχιστον αριθμού εκθετών και εμβαδού εκθεσιακών χώρων, ενώ στα περσινά επίπεδα (255.000 άτομα) αναμένεται να κινηθεί και η επισκεψιμότητα.
Ήδη, “στα ξενοδοχεία της πόλης δεν υπάρχει δωμάτιο”, όπως επισήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, σε συνέντευξη Τύπου για την 80ή ΔΕΘ, στον χώρο έκθεσης των “Μαγεμένων” (περίπτερο 3).
Κατά τον κ. Ποζρικίδη, ο αριθμός των εκθετών είχε ξεπεράσει χτες βράδυ τους 838 (έναντι 874 την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι) και οι εγγραφές συνεχίζονται. Παράλληλα, ο εκθεσιακός χώρος που καλύπτεται έχει ήδη υπερβεί τον περσινό (26.624 τμ, έναντι 25.931 το 2014), ενώ όλα τα περίπτερα θα είναι ανοιχτά.
“Ο αριθμός των εκθετών προσεγγίζει σταδιακά τους 1000, πολύ κοντά στον περσινό, κάτι που αποτελεί μεγάλη επιτυχία, αν ληφθεί υπόψη ότι η έναρξη της τραπεζικής αργίας και των capital controls συνέπεσε με μια συνήθως ζωηρή περίοδο προετοιμασίας για τη ΔΕΘ” σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας.
Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του δημόσιου τομέα είναι και φέτος περιορισμένη σε χαμηλό ποσοστό, ενώ, αντίθετα, η παρουσία των επιμελητηρίων είναι δυναμική, χάρη και στη συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, με την οποία επίκειται και η υπογραφή μνημονίου.
Δωρεάν πάρκινγκ στο λιμάνι με δωρεάν μεταφορά στη ΔΕΘ
Συνεργασία ανέπτυξε φέτος η ΔΕΘ-Helexpo AE και με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), ο οποίος παραχωρεί πέντε στρέμματα στην προβλήτα 2 του λιμανιού (είσοδος από την πύλη 6) για τα αυτοκίνητα των επισκεπτών της ΔΕΘ.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Δημήτρης Μακρής, η στάθμευση στον χώρο (που υπολογίζεται ότι μπορεί να χωρέσει 2000 ΙΧ), θα γίνεται δωρεάν και ακολούθως οδηγοί και επιβάτες θα μεταφέρονται -επίσης δωρεάν- στον χώρο της έκθεσης.
Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να ανακουφιστεί η πόλη από το πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης που δημιουργείται συνήθως στη διάρκεια του δεκαημέρου της έκθεσης στους δρόμους γύρω από το εκθεσιακό κέντρο. Παράλληλα, ο κ. Μακρής ανακοίνωσε ότι ο ΟΛΘ “υιοθέτησε” και μία από τις “Μαγεμένες”.
Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο υπηρεσιακός υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Τσαλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η ΔΕΘ μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να σταλεί μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, καθώς παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι επιχειρήσεις είναι παρούσες στην 80ή διοργάνωσή τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη δεν είναι έννοια παρωχημένη στην Ελλάδα.
Αρχαίες εφευρέσεις και μουσικά όργανα, αυτοκίνητα αντίκες και e-gaming
Πέραν του επιχειρηματικού της χαρακτήρα και του δελέατος των “Μαγεμένων” (η επίσκεψη στον χώρο όπου βρίσκονται θα γίνεται δωρεάν με το εισιτήριο γενικής εισόδου), η 80ή ΔΕΘ ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους επισκέπτες της με 14 θεματικά αφιερώματα και ένα πλούσιο “μενού” παράλληλων δράσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα εξής:
-Έκθεση με 40 εφευρέσεις και επινοήσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το “ρομπότ-υπηρέτρια” του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον “κινηματογράφο” του Ήρωνος, και έκθεση 42 ανακατασκευασμένων αρχαίων μουσικών οργάνων (περίπτερο 3).
-Συλλογή αγωνιστικών αυτοκινήτων “αντίκα” και σπάνιων συλλεκτικών μοντέλων. Η ασφαλιστική αξία των αυτοκινήτων ανέρχεται, σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, στο 1 εκατ. ευρώ.
-Το εργοστάσιο και μουσείο σοκολάτας (είσοδος 2 ευρώ), που αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 80ής ΔΕΘ μετακομίζει στην Αθήνα.
-Τις συναυλίες που πραγματοποιούνται κάθε βράδυ στη σκηνή του τόξου της ΧΑΝΘ, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν με το εισιτήριο εισόδου στη ΔΕΘ.
-Το Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και Εφήβους (για πρώτη φορά εασιτεχνικοί θίασοι θα διαγωνιστούν σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις).
-Το Music Band Festival.
-Την Cheapart και το e-gaming, που φέτος γίνονται για πρώτη φορά διεθνή.
-Το 1ο φεστιβάλ Μυστηρίου Θεσσαλονίκης (Mysticon).
-Την πρωτοβουλία για εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο της ΔΕΘ.
Τιμές εισιτηρίων
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία αποφάσισε να απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ, ώστε το εισιτήριο για τη φετινή διοργάνωση να μην αυξηθεί.
Καθιερώσει, μάλιστα, λαϊκή είσοδο 3 ευρώ τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, με οικογενειακό εισιτήριο 10 ευρώ.
Τις υπόλοιπες ημέρες το εισιτήριο θα είναι 5 ευρώ, με οικογενειακό και πάλι 10 ευρώ. Για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ, το εισιτήριο θα είναι 3 ευρώ, ανεξάρτητα από την ημέρα.
Με τα εισιτήρια αυτά οι επισκέπτες εισέρχονται σε όλα τα περίπτερα και τις εκδηλώσεις, πλην του Εργοστασίου Σοκολάτας, που έχει ξεχωριστό εισιτήριο 2 ευρώ.