Το κεφάλαιο Βεστερβέλε έκλεισε, καθώς παραμένει υπουργός Εξωτερικών αλλά αποδυναμωμένος όσο κανένας προκάτοχός του στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
Πιθανότατα θα χάσει και το αξίωμα του αντικεγκελάριου από το νέο πρόεδρο του FDP – μάλλον τον υπουργό Υγείας Ρέσλερ. Η κρίση ηγεσίας στο FDP μετατοπίζει και τις σταθερές στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ.
Από το κόμμα των Φιλελευθέρων προέρχεται η εντονότερη κριτική στη βοήθεια προς την Ελλάδα. Είχε διατυπωθεί από την αρχή της κρίσης, καθώς το FDP έβλεπε να εξανεμίζονται οι προοπτικές για τις προεκλογικές υποσχέσεις φοροαπαλλαγών. Η κριτική συνεχίστηκε και μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου για τη μόνιμη ασπίδα για το ευρώ ESM. Κυρίως η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από το μελλοντικό μηχανισμό είναι αγκάθι στο μάτι των επικριτών.
Στη διαδικασία επικύρωσης των αποφάσεων που θα ακολουθήσει στη γερμανική βουλή οι φωνές θα είναι πιο έντονες μετά την αποχώρηση του Βεστερβέλε, στον οποίο επιρρίπτουν έτσι κι αλλιώς ότι δεν έβαλε τη φιλελεύθερη σφραγίδα στην κυβερνητική πολιτική. Αναμφίβολα η νέα ηγεσία του FDP θα επιδιώξει να τονίσει το φιλελεύθερο προφίλ στην κυβέρνηση. Για την καγκελάριο Μέρκελ τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα και στο διάστημα μέχρι τον Ιούνιο θα φανεί κατά πόσο είναι απόλυτα πεπεισμένη για την αναγκαιότητα διάσωσης του ευρώ.