Τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα αναλύει η Goldman Sachs, διακρίνοντας τρία διδάγματα από την ελληνική κρίση.
Με τίτλο «μαθήματα από την ελληνική κρίση», η Goldman Sachs αναλύει τις εκλογές στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι οριακή η διαφορά μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.
Και τα δύο κόμματα έχουν πει πως θα συνεργαστούν με τους πιστωτές της Ελλάδας αλλά ο βαθμός στον οποίο η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιδείξει «ιδιοκτησία» του προγράμματος, μένει να φανεί. Η πιο ρεαλιστική οδός φαίνεται να είναι μια «ανώμαλη» εφαρμογή, όπου οι εντάσεις θα φουντώνουν σποραδικά, χωρίς να φθάνουν σε σημείο βρασμού, καθώς οι μνήμες από τις οικονομικές συνέπειες του σχεδόν Grexit, είναι ακόμη νωπές.
Η Goldman Sachs διακρίνει τρία «διδάγματα» από την ελληνική κρίση. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, το ευρώ παραμένει δημοφιλές. Σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δύσκολων διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση δεν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας εξόδου από τη νομισματική ένωση. ενώ μια τέτοια δέσμευση για την παραμονή στην ευρωζώνη ίσως να μην βρισκόταν αλλού σε παρόμοιες καταστάσεις, η ελληνική εμπειρία ωστόσο δείχνει ότι το εμπόδιο για ένα «διαζύγιο» μπορεί να είναι υψηλό μόλις γίνουν σαφείς οι κίνδυνοι που περιβάλλουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Το δεύτερο «δίδαγμα» έχει να κάνει με την βέλτιστη δημοσιονομική προσαρμογή και την πολιτική πραγματικότητα της νομισματικής ένωσης. Η σοβαρή δημοσιονομική σύσφιξη από το 2010 έχει συμβάλει σημαντικά στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, μια πιο μετριοπαθής δημοσιονομική ενοποίηση θα είχε υποδηλώσει την ανάγκη για μεγαλύτερα προγράμματα και (τελικά) για υψηλότερες απομειώσεις για τους πιστωτές.
Λόγω της ανάγκης για κοινοβουλευτική –και τελικά λαϊκή- έγκριση, η ικανότητα να επιλεγεί ένα λιγότερο δύσκολο δημοσιονομικό μονοπάτι είναι περιορισμένη, τουλάχιστον για κάποιες χώρες. Αυτές οι πολιτικές πιέσεις θα συνεχίσουν να περιορίζουν τις κυβερνήσεις.
Το τρίτο «μάθημα» αφορά στην περαιτέρω πολιτική ενοποίηση και τη σημασία της εμπιστοσύνης. Το επιχείρημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε μια δημοκρατική εντολή να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της διάσωσης της Ελλάδας, υπογραμμίζει τη δυναμική για ένα αναδρομικό λαϊκό βέτο στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Κατ’ επέκταση, η αξιοπιστία κάθε συμφωνίας μεταξύ ενός «ευάλωτου» κράτους και των πιστωτών του είναι περιορισμένη όσο η δημοκρατική νομιμότητα αφήνεται σε εθνικό επίπεδο, περιορίζοντας τη δυναμική για περαιτέρω σημαντική ενοποίηση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, επισημαίνει η Goldman Sachs.