Τις κληρονομιές που παραμένουν αδιεκδίκητες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων έχει βάλει στο μάτι το Υπουργείο Οικονομικών ενώ την ίδια ώρα επεξεργάζεται και νομοθετική ρύθμιση που θα μειώσει σημαντικά το χρόνο μέσα στον οποίο οι δικαιούχοι θα μπορούν να αποδεχθούν την κληρονομιά προτού περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου.
Το σαφάρι του υπουργείου για έσοδα επεκτείνεται σε κάθε περιουσιακό στοιχείο που, που λιμνάζει σε κρατικά ή άλλα ταμεία χωρίς να έχει αναζητηθεί από κανέναν, καθώς υπολογίζεται ότι μπορούν να εισπραχτούν, άμεσα, σημαντικά ποσά, ενώ με τις κατάλληλες ρυθμίσεις το δημόσιο θα μπορεί να εισπράττει νωρίτερα τις σχολάζουσες κληρονομιές που δεν γίνονται αποδεκτές.
«Σχολάζουσα κληρονομιά» θεωρείτε κάθε περιουσία αποβιώσαντος χωρίς κληρονόμους. Οι περιουσίες αυτές εκκαθαρίζονται και διοικούνται προσωρινά από κηδεμόνες (δικηγόρους, εφοριακούς, συνταξιούχους δημόσιους υπάλληλους), οι οποίοι και τις διαχειρίζονται μέχρι την παράδοσή τους στους κατά νόμο κληρονόμους. Εάν δεν βρεθούν, το Δημόσιο αναγνωρίζεται ως εξ αδιαθέτου κληρονόμος της σχολάζουσας κληρονομιάς.
Ειδική επιτροπή έχει αναλάβει την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις σχολάζουσες κληρονομιές και ειδικά για μεγάλο αριθμό καταθέσεων που προέρχονται από κληρονομιές και ουδέποτε αναζητήθηκαν ή δεν έγιναν αποδεκτές.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εντοπιστούν και να καταγραφούν τα λεγόμενα «Εθνικά κληροδοτήματα», ούτως ώστε σε βάθος χρόνου να προχωρήσει στην αξιοποίηση των εν λόγω περιουσιών ή να εντοπιστούν οι κληρονόμοι για να τους επιβληθούν οι φόροι σε κινητή και ακίνητη περιουσία.
Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται μεταξύ άλλων να υπάρξει χρονικός περιορισμός στην αποδοχή κληρονομιών, πέραν του οποίου οι σχολάζουσες κληρονομιές θα περνούν απευθείας στο Δημόσιο. Έτσι και οι κληρονόμοι θα αποδέχονται σε σύντομο χρονικό διάστημα τις κληρονομιές και θα αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους.
Οι «αναξιοποίητες» κληρονομιές βρίσκονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα και από μια πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να εισπραχτούν πάνω 4 δισ. ευρώ έως το 2015.