«Μαγνήτης» των ελεγκτών το νέο Φορολογικό – Αναλαμβάνουν δράση πέντε βασικά κλιμάκια
Επανακάμπτει από σήμερα το «κουαρτέτο» των θεσμών -η πάλαι ποτέ γνωστή μας τρόικα- μαζί με πλήθος τεχνικών κλιμακίων, με στόχο την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση υλοποίησης του προϋπολογισμού και των συμφωνηθέντων με την ελληνική κυβέρνηση, πάντα στο πνεύμα και το γράμμα του τρίτου μνημονίου.
Οι δανειστές πλέον ανησυχούν για την μη απρόσκοπτη και ολική εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς και τον εφησυχασμό που η κυβέρνηση θέλει να εμπνεύσει σχετικά με τα δημοσιονομικά.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η ομάδα των ξένων τεχνοκρατών πρόκειται να είναι ενισχυμένη με περισσότερα μέλη, ενώ προβλέπεται ειδικό κλιμάκιο εργασίας για κάθε μεγάλο θέμα του ελληνικού προγράμματος.
Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ, το οποίο έχει αναλάβει να παράσχει τεχνική βοήθεια στην αναβάθμιση του φορολογικού μηχανισμού και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα.
Με το κλιμάκιο αυτό θα γίνει και η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση ισοδυνάμων για την ολική ή μερική (μόνο για φροντιστήρια) κατάργηση του 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και για τα αντισταθμιστικά μέτρα για την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος για τους αγρότες.
Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την αξιολόγηση του προγράμματος (στο τέλος Οκτωβρίου), αναλαμβάνουν δράση πέντε βασικά κλιμάκια:
– Το πρώτο αναμένεται να έρθει μέσα στην εβδομάδα για να ξετινάξει τα δημοσιονομικά και θα επανεξετάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Παράλληλα, θα παρακολουθεί από κοντά τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2016 αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2016-2019.
– Το δεύτερο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια και κατ’ επέκταση με το ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς για την α’ κατοικία.
– Το τρίτο κλιμάκιο των θεσμών θα ασχοληθεί με το ασφαλιστικό και τις αλλαγές που θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Νοέμβριο και να ισχύσουν από το 2016.Το δύσκολο θέμα θα είναι τα ισοδύναμα για να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αναδρομικά από το 2015.
– Ειδικό κλιμάκιο θα ασχοληθεί με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου. Θέμα SOS θα είναι η εξεύρεση ισοδύναμων για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και να μην υπάρξει «μικρή ΔΕΗ».
– Ένα ακόμη κλιμάκιο θα υπάρξει για να εξετάσει τις εξοικονομήσεις στον τομέα της Υγείας και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων υπηρεσιών, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο Ταμείο που θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως από την 1η/1/ 2016.
Οι προκαταρκτικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ημέρα του νέου Eurogroup που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο και όπου αναμένεται να «κλειδώσουν» τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση 3 δισ. της α’ δόσης, ενώ, αμέσως μετά, θα καταφθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών κ.κ. Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Κοστέλο (ΕΕ), Ρέφερ (ΕΚΤ) και Τζιαμαρόλι (ESM).
Σημειώνεται ότι, μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016, με στόχο να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ (για φέτος αναμένεται έλλειμμα της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ).