Αναμένεται αύξηση 10% με 6 εκατ. ξένους τουρίστες να «ψηφίζουν» Ελλάδα
Οι αναλυτές της Alpha Bank προβλέπουν ότι η αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό του εξωτερικού θα φθάσει στο 10%, όσο και οι αφίξεις
Στο τούνελ της ύφεσης που βρίσκεται η Ελλάδα, ο τουρισμός «ανάβει» το φως της ανάκαμψής του το 2011, αφήνοντας ελπίδες ότι μαζί του θα ωφεληθούν όλοι οι κλάδοι που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα μαζί του και θα τονωθεί ακόμα περισσότερο η συμμετοχή του στο ΑΕΠ, που τώρα βρίσκεται στο 15,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ξενοδόχων, τις προβλέψεις των tour operators, τις εκτιμήσεις των διεθνών πρακτορείων και τα ενθαρρυντικά μηνύματα που επιβεβαιώθηκαν στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, που έγιναν αυτό το μήνα σε Βερολίνο και Μόσχα, διαφαίνεται ότι θα υπάρξει αύξηση 10% στις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, έναντι πτώσης 8% το 2010. Αυτή η αύξηση σημαίνει ότι από τον ερχόμενο μήνα μέχρι τον Οκτώβριο, στην χειμαζόμενη ελληνική αγορά θα πέσουν περίπου 3 δισ. ευρώ.
Το «θαύμα» της εντυπωσιακής, όσο και ανέλπιστης αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα – τηρουμένων των αναλογιών, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας κρίσης – έχει αρχίσει ήδη και συντελείτε.
Ενώ ο Ιανουάριος του 2010 και του 2009 ήταν πτωτικοί για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τον Ιανουάριο του 2011 σημειώθηκε αύξηση 3,78%. Αυτή η αυξητική τάση, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, αναμένεται να συνεχιστεί.
Παρόμοιες εκτιμήσεις κάνουν και οι αναλυτές της Alpha Bank, που προβλέπουν ότι η αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό του εξωτερικού θα φθάσει στο 10%. Ένας από τους βασικούς λόγους της ανάκαμψης είναι η πολιτική αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αναμένεται να επιφέρει αύξηση άνω του 20% στους διερχόμενους επιβάτες της κρουαζιέρας, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των προσεγγίσεων, που έχουν ανακοινώσει οι μεγάλες εταιρείες των κρουαζιερόπλοιων.
Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να τονωθούν σε μεγάλο βαθμό οι τοπικές αγορές που βρίσκονται στον Πειραιά, αλλά και τα νησιά, στις οποίες είχε σημειωθεί δραματική πτώση των πωλήσεων και εισπράξεων για περισσότερο από ένα χρόνο. Το στοίχημα της ανάκαμψης είναι πολλαπλό και προϋποθέτει πέρα από την αύξηση των αφίξεων φέτος, την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έπληξε πέρυσι την Ελλάδα, τόσο λόγω των συκοφαντικών ανθελληνικών δημοσιευμάτων σε ξένα έντυπα, αλλά και λόγω των συνεχών ταραχών, που έγιναν αφορμή να υπάρξει κύμα ακυρώσεων από το εξωτερικό.
Οι περισσότερες αφίξεις
Συνολική άνοδο από τις ευρωπαϊκές αγορές διαβλέπουν οι παράγοντες του κλάδου, αλλά και οι tour operators. Με βάση τις προκρατήσεις, αναμένεται αύξηση της τάξης του 15% από τη Μεγάλη Βρετανία, 50% από τη Ρωσία, 8% από τη Γερμανία, 30% από τη Γαλλία, ενώ αναμένεται αύξηση που αγγίζει το 100% από το Ισραήλ.
Στη Ρωσία η ροή των τουριστών που επιλέγουν την Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή και αυτό είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει και ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, που έγινε πριν από δεκαπέντε μέρες στη Μόσχα. Σύμφωνα με τις προκρατήσεις και τις προβλέψεις των ξενοδόχων αναμένεται ότι οι Ρώσοι τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα θα φτάσουν τις 800.000 (πέρυσι είχαν έρθει 500.000), ενώ ο κ. Νικητιάδης εκτιμά πως θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, καθώς πολλοί από αυτούς που θα έρθουν προτιμούσαν τις άλλες χρονιές την Αίγυπτο, όπου κάθε χρόνο πήγαιναν για διακοπές περίπου 2 εκατ. Ρώσοι.
Η σημαντική ώθηση στην επιλογή της Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό, οφείλεται και στη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους τουρίστες, που επισκέπτονται τη χώρα μας. Η γαλλική αγορά από τις αρχές του χρόνου έχει δείξει θετικά στοιχεία, αφού οι προκρατήσεις τρέχουν με αυξητικούς ρυθμούς που αγγίζουν το 30%.
Αυτή η μαζική στροφή οφείλεται στο ότι οι Γάλλοι γύρισαν αναγκαστικά την πλάτη στην Τυνησία, που ήταν και ο αγαπημένος τους προορισμός, λόγω των ταραχών στη χώρα. Πάνω από 15% αύξηση των αφίξεων από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν οι προκρατήσεις σε σχέση με πέρυσι, οι οποίοι πάντως δεν αναμένεται να αφήσουν και πολλά χρήματα, καθώς η αύξηση περιορίζεται στα φθηνά πακέτα. Οι επιχειρηματίες του κλάδου ωστόσο ελπίζουν ότι η ροή των Βρετανών θα συνεχιστεί με αυξητικές τάσεις και θα συμπεριλαμβάνει και πιο… γερά πορτοφόλια.
Η έκπληξη για τον ελληνικό τουρισμό ήρθε από τη Γερμανία. Κι αυτό, γιατί από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου παρουσιάστηκε μια ξαφνική άνοδος προκρατήσεων που φτάνει το 8%, όταν τις πρώτες 45 μέρες του χρόνου ήταν αρνητική.
Η ξαφνική «αγάπη» των Γερμανών για την Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιλογές τους στους βασικούς ανταγωνιστές της χώρας μας, που είναι οι Αίγυπτος, Τυνησία, Τουρκία έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, οι δύο πρώτες λόγω ταραχών η δε Τουρκία λόγω της αύξησης των τιμών, στην οποία προχώρησε πρόσφατα. Τα πιο θετικά μηνύματα έρχονται από το Ισραήλ, όπως είχε γίνει και πέρυσι.
Η αύξηση των Ισραηλινών τουριστών προβλέπεται να φτάσει μέχρι το 100%, σύμφωνα με τους tour operators και λόγω των ταραχών στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε και πέρυσι είχαν έρθει στην Ελλάδα διπλάσιοι Ισραηλινοί, σε σχέση με το 2009. Αγαπημένος προορισμός τους είναι η Θεσσαλονίκη και λόγω της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας που διέθετε η πόλη στο παρελθόν.
ΜΕΙΩΣΗ 20% ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Χάνονται 500 εκατ. ευρώ από τις… μη διακοπές των Ελλήνων
Όσοι αποφασίσουν να πάνε διακοπές, θα πρέπει να ξεχάσουν τις εκπτώσεις και τις προσφορές
Αντίθετη κατεύθυνση από το γενικό θετικό κλίμα και την αυξητική ροή αφίξεων που αναμένεται από την Ευρώπη, ακολουθεί ο εσωτερικός τουρισμός.
Οι Έλληνες, που έχουν υποστεί την υπερβολική και άδικη μείωση του εισοδήματός τους, φαίνεται ότι προτιμούν να χάσουν τις διακοπές τους και να κρατήσουν τα χρήματα για… παν ενδεχόμενο, ενώ μεγάλος αριθμός θα επισκεφθεί το καλοκαίρι τις ιδιαίτερες πατρίδες και τα πατρικά του σπίτια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ξενοδόχων, η μείωση των διακοπών των Ελλήνων αναμένεται να ξεπεράσει το 20%, κάτι που θα στερήσει από την αγορά περίπου 500 εκατ. ευρώ, κάτι που θα μετριάσει τον θετικό αντίκτυπο της καλής σαιζόν που προμηνύεται.
Ακόμα όμως και όσοι Έλληνες θελήσουν να πάνε διακοπές, θα πρέπει να ξεχάσουν τις εκπτώσεις και τις προσφορές, μαζί με τους τουρίστες από τις ανατολικές χώρες, οι οποίοι όμως έχουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες από τους Έλληνες. Γιατί πρέπει να τις ξεχάσουν; Το στίγμα έδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, με δηλώσεις του στο Bloomberg.
«Ελπίζουμε ότι η θετική πορεία στις κρατήσεις θα συνεχιστεί και πως δεν θα χρειαστεί φέτος να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις οι ξενοδόχοι». Αυτό σημαίνει ότι, αφού πολλοί ξενοδόχοι εξασφάλισαν ένα σημαντικό μέρος της πελατείας τους έγκαιρα, έχουν τη δυνατότητα να μην κάνουν καθόλου προσφορές «της τελευταίας στιγμής» το καλοκαίρι, όπως έγινε πέρυσι, ή να κάνουν μικρές προσφορές, ίσως στο τέλος του καλοκαιριού.
Έτσι, όσοι Έλληνες περιμένουν να κάνουν τις κρατήσεις τους σε τουριστικά καταλύματα την τελευταία στιγμή, το πιο σίγουρο είναι ότι θα τα πληρώσουν ακριβότερα και θα βγουν ζημιωμένοι. Το ίδιο θα συμβεί και με τους τουρίστες από την Ιταλία, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, που συνηθίζουν να κάνουν καθυστερημένα τις κρατήσεις τους.
Ήδη αρκετά ξενοδοχεία κυρίως στη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Κρήτη, ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς και για τους Έλληνες, έχουν σταματήσει να δέχονται κρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφού έχουν πληρότητα που αγγίζει το 100% για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα αποφύγουν τις εκπτώσεις ή τις προσφορές που έκαναν πέρυσι.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, τα έσοδα των ξενοδόχων θα μπορούσαν να αυξηθούν, όχι βεβαίως με τον ρυθμό που αυξάνονται οι κρατήσεις, αλλά όχι και με μεγάλη διαφορά. Κι αυτό γιατί στις αρχές της χρονιάς, οι ξενοδόχοι που δεν είχαν προβλέψει την αύξηση των αφίξεων, προχώρησαν σε μεγάλες μειώσεις τιμών μέχρι και 30%, τις οποίες όμως από δεν και πέρα θα αποφύγουν, με στόχο να καλύψουν την «χασούρα» των πρόωρων κρατήσεων.
Στην αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα έπαιξε ρόλο και η κίνηση των ισχυρών tour operators να προσφέρουν περισσότερες αεροπορικές θέσεις για διακοπές στην Ελλάδα.
Ήδη ο Thomas Cook προσφέρεις συνολικά 100.000 περισσότερες θέσεις από Γερμανία και Αγγλία προς Ελλάδα, ενώ ο Rewe εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει δρομολόγια προς την Ελλάδα, ακυρώνοντας πτήσεις προς Αίγυπτο και Τυνησία.