Το χρέος της Ελλάδας ενδέχεται να οδηγήσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην ίδια τύχη, αν οι επενδυτές ομολόγων κάνουν πίσω και οι ψηφοφόροι των τριών εθνών αντισταθούν στα οικονομικά μέτρα λιτότητας.
“Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση το 2013, ή ίσως και πριν», δήλωσε η Μαρί-Ανν Αλλιέρ, από το Παρίσι, επικεφαλής της Amundi Asset Management.
“Εάν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να επιβάλει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας χωρίς αναδιάρθρωση. Είναι ένα φαινόμενο ντόμινο», είπε.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τις 25 Μαρτίου στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το σχεδιασμό μιας γραμμής σχετικά με την κρίση χρέους της περιοχής.
Όταν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τα χρέη τους στο ακέραιο, τα δάνεια της ESM μπορεί να καταβληθούν πρώτα.
Απαισιοδοξία στις τρεις κυβερνήσεις
Σύμφωνα με αναλυτές, η οικονομία της Ελλάδας κατά πάσα πιθανότητα θα συρρικνωθεί για τρίτη χρονιά, το 2011 εν μέσω μέτρων περικοπής των δαπανών που ακολούθησαν τη διάσωση του προηγούμενου έτους από την ΕΕ.
Η Πορτογαλία αυξάνει τους φόρους και προχωράει στις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών των τελευταίων τριών δαπανών, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει.
Η οικονομία στην Ελλάδα αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,5% το 2011 και κατά 2% το 2012, ενώ η σύμβαση της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί κατά 1.5% αυτό το έτος και κατά 0,8% το επόμενο έτος. Η οικονομία της Ιρλανδίας θα συρρικνωθεί 1% το 2011 και στη συνέχεια θα επεκταθεί κατά 0,5% το 2012, σύμφωνα με εκτίμηση του οικονομολόγου Μπεν Μέι.