Για ελληνική «κουλτούρα» μη καταβολής φόρων έκανε λόγο η Κριστίν Λαγκάρντ, φέρνοντας ως παράδειγμα το καθεστώς που ισχύει για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ τόνισε πως η αναδιάρθρωση χρέους βρίσκει εμπόδια επειδή υπάρχει πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα.
Όπως αναφέρει το iefimerida.gr., η διευθύντρια του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα επιβιώσει από αυτή την κρίση, μπορεί να συμβεί ξανά κάτι ανάλογο. «Μπορεί, μπορεί…», είπε, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post. «Οι συνέπειες της ύπαρξης της Ελλάδας σε μία νομισματική ένωση είναι ότι χάνει ένα εργαλείο απέναντι στην ύφεση», πρόσθεσε σχολιάζοντας την τοποθέτηση του δημοσιογράφου ότι σε μία νομισματική ένωση οι κακές επιλογές μίας χώρας θέτουν και τις υπόλοιπες σε κίνδυνο.
«Δεν μπορεί να κάνει υποτίμηση, όπως άλλες χώρες εκτός μίας νομισματικής ένωσης. Κάνεις υποτίμηση, γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός. Οπότε πρέπει να ανακτήσεις την παραγωγικότητά σου με δύο τρόπους: Δουλεύεις στο μοναδικό σου κόστος εργασίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Και βελτιώνεις συνολικά την οικονομία αναδιαρθρώνοντας την ώστε να είναι πιο ευέλικτη και επιρρεπής στην καινοτομία. Αυτή είναι η επιλογή που η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη. Το άλλο θέμα με την Ελλάδα, που νομίζω ότι την κάνει ιδιαίτερη περίπτωση στην ευρωζώνη είναι πως υπάρχει μία κουλτούρα…», είπε και έπειτα από την παραίνεση του δημοσιογράφου ότι μπορεί να γίνει αγενής, συνέχισε:
«Δεν θέλω να προσβάλω ανθρώπους. Προσπαθούν να αλλάξουν αυτή την κουλτούρα. Αλλά υπήρχε μία κουλτούρα, σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην κοινωνία, της μη συνεισφοράς στην κοινωνία με την πληρωμή φόρων. Υπό το Σύνταγμα, ολόκληρη η ναυτιλιακή βιομηχανία εξαιρείται από τους φόρους. Με τον καιρό, ο ορισμός του τι είναι ναυτιλιακά σταδιακά διευρύνθηκε. Μία από τις προτάσεις στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλιακής βιομηχανίας και να προχωρήσει στην καταβολή φόρων. Είναι λίγο περίεργο. Κάποια στιγμή, πριν από 18 μήνες, η ναυτιλιακή βιομηχανία προσέφερε μία συνεισφορά στις φορολογικές αρχές στην Ελλάδα γιατί δεν πλήρωνε φόρους. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη».
Αναφορικά με την αναδιάρθρωση χρέους και το αν έπρεπε το ΔΝΤ να επισημάνει την ανάγκη για κάτι τέτοιο- όπως έκανε στην πρόσφατη έκθεσή του- και πριν από πέντε χρόνια, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Πιέσαμε έντονα για την πρώτη αναδιάρθρωση στο ιδιωτικό χρέος το χειμώνα του 2011 ή 2012», ενώ σημείωσε πως γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση και όχι για διαγραφή χρέους.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι «δεν άρεσε» η έκθεση και σε ερώτηση για το αν αυτό οφείλεται σε οικονομικούς λόγους ή σε πολιτικό πρόβλημα, απάντησε: «Νομίζω ότι είναι περισσότερο πολιτικό πρόβλημα. Με τέτοιο επίπεδο χρέους, τέτοιο πρόγραμμα αποπληρωμής, την έλλειψη ελκυστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικός προορισμός, όλοι ξέρουν ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει».
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το στις συνομιλίες της με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιλαμβάνεται πως το πρόβλημά τους με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι οι Γερμανοί ψηφοφόροι, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πολιτική διάσταση σε αυτό».