Τιμώμενη χώρα στην Anuga 2015 η Ελλάδα
Δυναμικό «παρών» στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων «Anuga 2015» της Κολωνίας δίνει η Ελλάδα.
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική επιχειρηματικότητα περίοδο, με αντίξοο άνεμο τα capital controls, την έλλειψη ρευστότητας και την παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας η συμμετοχή της Ελλάδας στην «Anuga 2015», και μάλιστα ως τιμώμενης χώρας (Partner Country), δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις του κλάδου να αποδείξουν την ανθεκτικότητά τους σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και τη διαχρονική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων διατροφής.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η φετινή συμμετοχή είναι κάπως μικρότερη από ότι πριν από δύο χρόνια: 120 εκθέτες στον τομέα Fine Food υπό την ομπρέλα της Enterprise Greece, της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. και 130 μεμονωμένοι σε άλλους εκθεσιακούς τομείς της έκθεσης.
Πρόκειται για εταιρείες με εξαγωγικό προφίλ και με αναγνώριση στο προϊόν που παρασκευάζουν. Στην Anuga θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τα προϊόντα τους, να τα προωθήσουν στη διεθνή αγορά και κυρίως στη Γερμανία, που είναι και ο πιο σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα, αλλά και να γίνουν αποδέκτες των νέων τάσεων και αναγκών στην αγορά αγροδιατροφικών προϊόντων και στην εστίαση.
«Υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες από το παρελθόν σχετικά με τον τρόπο που προβάλλεται το ελληνικό προϊόν», παραδέχεται μιλώντας στη DW ο Βελισάριος Δότσης, διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece. «Υπήρχε κατακερματισμός των προσπαθειών και δυσκολία στο να μπορέσουμε να βγάλουμε προς τα έξω ένα brand των ελληνικών τροφίμων. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Επομένως είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα, διότι μας δίνει ακριβώς αυτήν την ενιαία εικόνα που χρειαζόμαστε. Το δεύτερο είναι ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που λόγω διαφόρων οικονομικών προβλημάτων ρευστότητας, είμαστε σε αναζήτηση επενδύσεων. Άρα αυτό το οποίο προσπαθούμε είναι, πρώτον, να δείξουμε μια ενιαία εικόνα ως χώρα και ως κλάδος τροφίμων, και δεύτερον, να αναδείξουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα για επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων. Εξ ου και το σλόγκαν Invest in Taste. Έχει διπλό νόημα, το νόημα της επένδυσης στο ελληνικό προϊόν που κάνει ένας αγοραστής, ένας λιανέμπορος, ένας καταναλωτής, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια πρόσκληση σε στρατηγικούς και μη στρατηγικούς επενδυτές να επενδύσουν στον κλάδο τροφίμων στην Ελλάδα”.
Οι επενδύσεις γενικότερα και όχι μόνο στον κλάδο τροφίμων αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα αυτής της περιόδου στην Ελλάδα. Η κατάσταση δεν τις ευνοεί. Απαιτείται πολιτική σταθερότητα, ένα απλό φορολογικό σύστημα, κατάργηση της γραφειοκρατίας, αλλά όπως μας διαβεβαιώνει ο κ Δότσης, κυρίως από τότε που υπεγράφη η συμφωνία με τους δανειστές η Enterprise Greece δέχεται καθημερινά επίσημες αποστολές, τράπεζες και funds που διερευνούν πολύ έντονα τον τομέα επενδύσεων στην Ελλάδα. «Έχουμε φοβερό ανθρώπινο δυναμικό, επομένως διαθέτουμε κλάδους με φοβερή δυναμική. Τα ελληνικά τρόφιμα, για παράδειγμα, έχουν από μόνα τους μια φοβερή φήμη. Ένας επενδυτής, ο οποίος σκοπεύει να έρθει και να προωθήσει την εικόνα κάποιων ελληνικών προϊόντων, έχει πολύ αέρα να το κάνει αυτό. Γενικώς, υπάρχουν ανεκμετάλλευτα πράγματα στην Ελλάδα, τα οποία ένας επενδυτής μπορεί να χρησιμοποιήσει»».
Αύριο, Σάββατο, στο εκθεσιακό κέντρο της Κολωνίας, ανοίγει μια ακόμη προοπτική για τον ελληνικό κλάδο τροφίμων στη Μέκκα της παγκόσμιας οικονομίας ειδών διατροφής. Πάνω από 7000 εκθέτες από 100 χώρες του κόσμου απλωμένους σε 284.000 τμ. είναι οι συντεταγμένες ενός ραντεβού που αναμένεται να προσελκύσει 155.000 ειδικούς επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Μια ιδανική πλατφόρμα ενημέρωσης για την τελευταία λέξη στη διατροφή, από νωπά τρόφιμα μέχρι κατεψυγμένα, και από κρεατικά μέχρι προϊόντα γκουρμέ, βιολογικά και φαγητό κόσερ. Νεωτερισμός φέτος τα προϊόντα αυστηρής χορτοφαγίας vegan με 1000 εκθέτες. Tα εγκαίνια της Anuga θα κάνει ο γερμανός υπουργός Διατροφής και Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ, στα οποία θα παραβρεθεί και ο έλληνας ομόλογός του Βαγγέλης Αποστόλου. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν μαζί το ελληνικό περίπτερο.