Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal, έδαφος κερδίζει η οικονομική κατάσταση των πλουσιότερων κρατών του κόσμου, παρά την καταστροφή στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Ωστόσο, ο Οργανισμός προειδοποίησε ότι η αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών.
Σύμφωνα με τον Pier Carlo Padoan, οικονομολόγο του Οργανισμού, οι οικονομίες της ομάδας των Επτά θα μπορούσαν να φθάσουν σε ετήσια αύξηση της τάξης του 3% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Οικονομικοί παράγοντες δείχνουν όλο και λιγότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υπερέβη το στόχο της ΕΚΤ και βρίσκεται κοντά στο 2%, και ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της FED, υπονόμευσε τις απειλές του πληθωρισμού στην οικονομία, λέγοντας ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, των δημητριακών και των άλλων παγκόσμιων εμπορευμάτων είναι πιθανό να είναι προσωρινή και δεν θα μετατραπεί σε ένα ευρύτερο πρόβλημα του πληθωρισμού.
Ο Οργανισμός δεν δημοσίευσε τίποτα σχετικά με την οικονομία της Ιαπωνίας, κρίνοντας πρόωρο τον υπολογισμό των ζημιών που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε. Η οικονομική ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να πέσει κατά 0.2%-0.6% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους και κατά 0.5%-1.4% τους επόμενους τέσσερις.
Επίσης, επισημαίνεται από τον κ. Padoan ότι οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να θέσουν την ενοποίηση του προϋπολογισμού ως προτεραιότητά τους, καθώς στις περισσότερες από τις 33 χώρες που παρακολουθεί, η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Πηγή αβεβαιότητας σύμφωνα με τον ίδιο είναι και η κατάσταση των χωρών της Ευρωζώνης, όπως αυτή της Πορτογαλίας.